Iliescu: PSD trebuie să fie solidar cu Năstase, dacă va fi condamnat

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu îi ia apărarea fostului premier Adrian Năstase, judecat într-un dosar de corupţie al cărui verdict este aşteptat a fi săptămâna viitoare. Iliescu afirmă că, indiferent ce vor decinde judecătorii, Năstase va trebui să rămână în PSD şi că partidul va trebui să fie solidar cu el, întrucât are "o datorie morală" pentru Năstase.

RomaniaTV.net
08 dec. 2011, 20:00
Iliescu: PSD trebuie să fie solidar cu Năstase, dacă va fi condamnat

Fostul preşedinte Iliescu a declarat astăzi că este convins de nevinovăţia lui Adrian Năstase (PSD), judecat în trei dosare de corupţie, verdictul unuia dintre acestea, „Mătuşa Tamara” fiind programat să fie anunţat de Instanţa Supremă pe data de 15 decembrie.   

„Eu sper că nu o să fie condamnat, pentru că dupa toate datele şi ce spune şi el sunt nişte făcături care n-au suport juridic . Iar noi trebuie să îl judecăm aşa cum îl ştim noi, indiferent de decizie. Pentru că pe mine mă lasă rece tot felul de judecate ale unora sau altora, când e un om pe care îl cunosc şi în care am încredere şi cred că este datoria noastră morală să-l sprijinim la greu”, a declarat fostul şef de stat.  

Iliescu a spus că nu ar recomanda partidului să ia o decizie de excludere a lui Năstase din PSD.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au amânat miercuri pentru 15 decembrie pronunţarea în dosarul „Mătuşa Tamara”, în care fostul premier Adrian Năstase a fost trimis în judecată de procurorii DNA sub acuzaţia de dare de mită. În acelaşi dosar, împreună cu Adrian Năstase au fost trimişi în judecată Ioan Melinescu, fost preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) şi Ristea Priboi, consilier al fostului premier Adrian Năstase, fost deputat în perioada 2000-2004.

Nu vor să facă front comun

În urmă cu câteva zile, membri din conducerea centrală a PSD declarau sub protectţia anonimatului că în cazul în care instanţa îl vor găsi vinovat pe Năstase, partidul nu va face front comun în jurul său.

„Dacă va fi condamnare, chiar şi cu suspendare, nu mai avem cum să facem zid în jurul lui. Câtă vreme acţiunea era încă la stadiul cercetării penale sau al acţiunii în instanţă, se poate vorbi de caracterul politic al dosarului, dar când s-a pronunţat justiţia, nu mai putem face asta. Oricum, impactul public nu va fi mare, pentru că Năstase a fost îndeajuns de abil să ducă acuzele procurorilor în derizoriu, iar intrumentarea a durat prea mulţi ani ca să mai constituie ceva spectaculos. Dar, ca să ieşim toţi din conducerea PSD şi să spunem că este nevinovat…”, declara pentru Mediafax unul dintre liderii PSD.