Imaginea frontului din sudul şi estul Ucrainei: tranşeele celor două tabere sunt inundate, soldaţii trăiesc în condiţii ca în Primul Război Mondial VIDEO

În pragul iernii, care a dus la o înrăutăţire a condiţiilor meteo, contraofensiva Forțelor Armate ucrainene a încetinit, conform așteptărilor, dar prognoza arată că ar putea reveni în curând la forţa iniţială.

27 nov. 2022, 17:03
Imaginea frontului din sudul şi estul Ucrainei: tranşeele celor două tabere sunt inundate, soldaţii trăiesc în condiţii ca în Primul Război Mondial VIDEO

Forțele armate ale Kievului continuă să elibereze pământurile ucrainene de invadatorii ruși din estul și sudul țării, dar ritmul înaintării lor a încetinit semnificativ în ultimele zile. Acest lucru se datorează condițiilor meteorologice nefavorabile, dar potrivit prognozelor se vor schimba în următoarele câteva săptămâni. Atunci forțele armate ale ambelor părți vor redeveni mai active, cred experții Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Analiștii spun că ritmul operațiunilor va crește probabil în următoarele câteva săptămâni, pe măsură ce temperaturile scad și solul îngheață pe câmpul de luptă. Rapoartele ucrainene și rusești din zonele critice din prima linie din estul și sudul Ucrainei, inclusiv Svatove, Bakhmut și Vugledar, indică faptul că operațiunile de pe ambele părți sunt în prezent îngreunate de ploile abundente și, ca urmare, de noroi.

Imagini cu soldați ucraineni stând în tranșeele pline de apă și noroi din Bahmut au fost distribuite pe rețelele de socializare, șocând prin similitudinea cu scenele Primului Război Mondial.

Soldații au ajuns să doarmă în tranșee unde apa e până la glezne sau chiar mai rău, fiind improvizate paturi din diferite obiecte. Mai mult, temperaturile au scăzut drastic.

Citeşte şi: Raport al serviciilor secrete ale Moscovei, picat în mâna ucrainenilor: Rusia are nevoie de 5 milioane de soldaţi pentru a câştiga războiul

Imaginile care s-au viralizat sunt cu soldați din Bahmut, fiind intens distribuite pe rețelele de socializare.

„În timp ce civilii ucraineni se confruntă cu probleme cu electricitatea, căldura și rețeaua în majoritatea regiunilor, apărătorii noștri din Bahmut luptă pentru libertatea Ucrainei în astfel de condiții”, a scris și Anton Gherașenko, consilier în cadrul Ministerului ucrainean de Interne, distribuind la rândul său un videoclip cu soldații ucraineni.

Unii internauți au alăturat imagini din Bahmut cu imagini din Primul Război Mondial. Iar din fotografii se poate observa similititudinile între cele două momente, chiar dacă între ele au trecut mai bine de 100 de ani.

Însă războiul de tranșee devine uneori o constantă a conflictelor militare, fiind vorba de o luptă de poziții.

Temperaturile din Ucraina sunt prognozate să scadă în cursul săptămânii viitoare, ceea ce este probabil să înghețe solul și să crească mobilitatea de ambele părți. Temperaturile din zonele din nord-estul Ucrainei, cum ar fi de-a lungul liniei Svatove-Kreminna, vor scădea la maxime zilnice apropiate de zero în perioada 28 noiembrie – 4 decembrie. Probabil că va dura câteva zile pentru ca pământul să se întărească. Aceasta înseamnă că vor fi create condiții de sol pentru a crește ritmul operațiunilor în Ucraina în weekendul 3-4 decembrie și săptămâna viitoare.

ISW notează că nu este încă clar dacă oricare dintre părți se pregătește să reia operațiunile ofensive sau contraofensive majore la acel moment, dar factorii meteorologici care au împiedicat astfel de operațiuni vor începe să dispară.

Citeşte şi: Zelenski îl critică pentru prima dată pe Vitali Kliciko, primarul Kievului: „Vă rugăm să fiţi atenţi. Ne aşteptăm la muncă de calitate de la primărie”