Imagini cutremurătoare de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică de la Urlaţi. Ministrul Muncii anunţă masuri urgente

Publicat: Miercuri, 27 Noiembrie 2019 12:30 // Actualizat: Miercuri, 27 Noiembrie 2019 12:30 // Sursa: romaniatv.net

Cazul celor 179 de persoane cu probleme psihice internate în Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulți cu Handicap în aproiere de Urlați, în județul Prahova, au marcat-o pe Violeta Alexandru. Ministrul Muncii a povestit într-o postare pe pagina sa de Facebook cum trăiesc izolaţi de lume pacienţii din centrul de lângă Urlaţi. "Nu ies din Centru. Acolo este toată viața lor. Își doresc să muncească, să fie activi, să fie și viața lor cu un sens", a scris ministrul. Aceasta a ataşat şi mai multe imagini cu drumul neasfaltat care duce spre centru, cu cameră de izolare "cât o debara folosită pentru pedepsirea celor care ... greșesc", fără geamuri, cât o debara. 

"Am parcurs în această după amiază drumul neasfaltat din Urlați către Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulți cu Handicap. Într-o totală izolare, departe, cât mai departe de comunitate. La "nebuni", după cum s-a exprimat polițistul din Urlați cu care ne-am întâlnit, întâmplător, în oraș. Despre 179 de persoane vorbea.

Am plecat din București după discuțiile pe salariul minim, fără anunț prealabil, am ajuns în fața Centrului alături de noua mea colegă, Președinta ANDPDCA, Mădălina Turza, am intrat și am discutat, în primul rând, cu beneficiarii - adulți cu dizabilități intelectuale care trăiau împreună cu persoane fără dizabilități suferind, pur și simplu, de lipsa părinților și chiar a unei locuințe. I-am lăsat să ne povestească. Cea mai mare durere: nu ies din Centru. Acolo este toată viața lor. Își doresc să muncească, să fie activi, să fie și viața lor cu un sens", a scris ministrul Muncii, Violeta Alexandru pe Facebook.

Alături de comentariu, ministrul Violeta Alexandru a ataşat şi mai multe fotografii cu "izolatorul", "o cameră cât o debara folosită, teoretic pentru cei contagioși, practic mai mult pentru pedepsirea celor care ... greșesc". "Pedeapsa din camera cât o debara, fără geamuri, poate fi și de o lună", completează ministrul.

Violeta Alexandru mai scris că este "greu de crezut că, în această atmosferă, beneficiarii acestui Centru vor dobândi o viață independentă, așa cum așteaptă Comisia Europeană de mulți ani de la noi". "Bine că se investiseră bani în zugrăvirea camerelor și în termopane. Tot din bani europeni, culmea", a mai scris Alexandru, care promite că "unele lucruri se vor schimba".

"Da, se vor schimba. Am cerut măsuri. Le voi prezenta. Alături de colega mea, Secretarul de Stat Mădălina Turza", a precizat în încheiere ministrul Violeta Alexandru.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8074
RON
26 Feb
noapte 7 °
zi 12 °
Ultimele joburi adaugate
24 H