Imagini de coşmar din puşcăriile din El Salvador, una dintre cele mai lovite ţări din lume de coronavirus

Autorităţile din El Salvador nu ţin cont de măsurile de distanţare socială şi au forţat sute de deţinuţi să se înghesuie unii într-alţii, după ce au fost înregistrate nu mai puţin de 22 de crime într-o singură zi. În imaginile distribuite de Preşedinţie se vede cum puşcăriaşii, ce purtau măşti, au fost scoşi din celule şi aduşi într-o curte interioară a centrului de detenţie.

RomaniaTV.net
26 apr. 2020, 15:10

Nayib Bukele, preşedintele statului El Salvador, a decretat starea de urgenţă în închisori vineri noaptea, după ce a crescut numărul crimelor comise în ţară. Scoşi din celule, sute de deţinuţi au fost puşi să stea aşezaţi pe asfalt, înghesuiţi unii lângă alţii, într-o curte interioară a puşcăriei din Izalco, în vreme ce liberi bandelor au fost trimişi la carceră, relatează Daily Mail.

Măsurile au fost luate de conducerea închisorii, după ce preşedintele din El Salvador a ordonat ca liderii grupărilor criminale să fie izolaţi timp de 24 de ore.

Preşedintele Nayib Bukele a cerut ca şefii bandelor să fie trimişi în izolare solitară, după ce vineri au fost comise nu mai puţin de 22 de omoruri.

„Fără contact cu lumea exterioară. Magazinele vor rămâne închise, iar toate activităţile sunt suspendate până la noi ordine. Liderii găştilor vor fi duşi în izolare solitară”, a scris preşedintele statului El Salvador, pe Twitter.

Bukele a precizat că vor fi instituite măsuri de izolare de „maximă urgenţă” în timp ce Poliţia investighează cele 22 de crime comise vineri.

Acesta este cel mai mare număr de omoruri comise într-o singură zi de când Bukele a devenit preşedinte în iunie 2019, a afirmat un purtător de cuvânt al Poliţiei din El Salvador.

În urmă cu câţiva ani, El Salvador avea cea mai mare rată a criminalităţii din cauza violenţelor comise de găşti cunoscute drept „maras”. Cu toate acestea, numărul crimelor a scăzut semnificativ de când Bukele a preluat puterea, iar ţara din America Centrală a înregistrat în ultimele luni mai multe zile fără uciderea vreunor persoane.

El Salvador a instituit măsuri stricte pentru a preveni răspândirea coronavirusului de tip nou. Starea de urgenţă a fost decretată pe 22 martie, iar cei care nu respectă regulile de izolare riscă închisoarea.

Cu o populaţie de 6,4 milioane de locuitori, El Salvator a raportat 298 de infecţii cu noul coronavirus, precum şi opt decese de la izbucnirea pandemiei, conform datelor Universităţii John Hopkins.

Bilanţ CORONAVIRUS România: Număr aproape dublu de infectări faţă de ieri: 401 în ultimele 24 de ore, 11.036 de cazuri în total