Alertă ANM. Meteorologii anunţă NINSORI viscolite în întreaga zonă montană. Risc de AVALANSĂ în Făgăraş

Administraţia Naţională de meteorologie a emis informare nivometeorologică pentru perioada 02-05 decembrie. Sunt aşteptate ninsori viscolite în întreaga arie montană. Se va depune strat mai însemnat de zăpadă în Carpații Meridionali. În prezent, cel mai mare strat de zăpadă din ţară a fost măsurat, luni dimineaţa, la staţia meteo de la Bâlea Lac, situată la peste 2.000 de metri altitudine, în Munţii Făgăraş. 

RomaniaTV.net
02 dec. 2019, 07:31
Alertă ANM. Meteorologii anunţă NINSORI viscolite în întreaga zonă montană. Risc de AVALANSĂ în Făgăraş

UPDATE: Prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa, a convocat luni seara Comandamentul de iarnă după ce s-au semnalat o serie de dificultăţi în trafic pe DN 15 E, unde două autocamioane au blocat circulaţia în zona dealurilor Săbed şi pe DN 16, în zona Fărăgău, iar localităţile Deda şi Lunca Bradului au rămas fără alimentare cu electricitate.

„În cadrul Comandamentului de iarnă, coordonat de prefectul Mircea Duşa, s-a constatat că la această oră, pe raza judeţului Mureş nu sunt drumuri blocate din cauza zăpezii. Se circulă îngreunat pe DN 15 E în zona Săbed şi pe DN 16 între Fărăgău şi Silivaş. 34 de utilaje de la Secţia de Drumuri Naţionale Târgu Mureş intervin pe toate sectoarele prin degajarea zăpezii de pe carosabil şi prin împrăştiere de material antiderapant, cărora li se adaugă utilajele contractate de Consiliul Judeţean Mureş. În ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică, în Deda alimentarea este sistată după ce un stâlp a fost doborât de un autoturism, iar în Lunca Bradului a apărut un defect tehnic. Se lucrează în ambele zone şi se estimează că se va relua alimentarea în aproximativ două ore”, a precizat Biroul de Presă al Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş a anunţat, luni seara, că au fost semnalate probleme pe DN 15E, în zona localităţii Săbed, unde două autocamioane nu au putut continua deplasarea din cauza zăpezii, blocând circulaţia şi că a fost anunţată Secţia de Drumuri Naţionale.

De asemenea, ISU Mureş a mai asigurat măsuri PSI la accidentul rutier petrecut pe DN 15 în localitatea Deda, unde un autoturism a derapat şi a rupt un stâlp de electricitate şi a ricoşat într-o casă. ISU a precizat că nu s-au înregistrat victime omeneşti.

Carpații Meridionali
În zona montană înaltă stratul de zăpadă măsura în 02 decembrie 2019 la ora 14:00,
37 cm la Bâlea-Lac, 21 cm la Țarcu, 18 cm la Vf. Omu iar în restul masivelor acesta e sub
10 cm.
Meteorologii ANM anunţă că în următoarele două zile vremea se va răci, va ninge și se va depune un strat nou de
zăpadă, mai consistent în Carpații Occidentali, în nordul Orientalilor și pe rama nordică a Carpaților Meridionali unde se pot depune peste 10 cm de zăpadă proaspătă. Vântul va sufla tare, mai ales pe creste, unde rafalele vor depăși 70…80 km/h, viscolind temporar ninsoarea.
Temperaturile minime la peste 1800 m: -14..-10 grade în 02/03.12.2019
Temperaturi maxime la peste 1800 m: -11.. -8 grade în 03.12.2019
La peste 1800 m în Carpații Meridionali, mai ales pe versanții nordici din Făgăraș, întâlnim un strat pulver de  aproximativ 10 cm depus peste zăpadă mai veche înghețată, precum și plăci de vânt. În zonele adăpostite acest strat pulver are dimensiuni mai mari, iar sub acțiunea unor supraîncărcări mari, pe pantele mai înclinate, izolat se pot declanșa avalanșe de mici dimensiuni.

Potrivit hărţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), grosimea stratului de ninsoare a ajuns la 39 de centimetri.

Circulaţia rutieră este închisă pe DN 7C (Transfăgărăşan), de la kilometrul 104 (Piscu Negru, judeţul Argeş) până la kilometrul 130+800 de metri (Cabana Bâlea Cascadă, judeţul Sibiu).

În acest moment, este în vigoare o informare meteo valabilă pentru întrega ţară. În intervalul 02 decembrie, ora 07:00 – 03 decembrie, ora 10:00, aria precipitațiilor va cuprinde regiunile din vestul, nordul și centrul țării. În Maramureș, Transilvania, nordul Crișanei și al Moldovei treptat vor predomina ninsorile și local, mai ales după orele amiezii, se va depune strat de zăpadă. În Banat, în sudul Crișanei și în centrul și sudul Moldovei la început va ploua, apoi se vor semnala precipitații mixte. În cursul nopții de luni spre marți (2/3 decembrie) și în dimineața zilei de marți, precipitații slabe sub formă de ploaie, lapoviță și trecător ninsoare se vor semnala și în regiunile sudice. Local vor fi depuneri de polei.

La munte va ninge și se va depune strat de zăpadă, mai consistent în Carpații Occidentali și în nordul Orientalilor.
Vântul va sufla tare la munte, mai ales pe creste, unde rafalele vor depăși 70…80 km/h, viscolind temporar ninsoarea. Intensificări trecătoare ale vântului vor fi pe spații mai mici și în celelalte zone, cu viteze în general de 45…55 km/h.
În prima parte a săptămânii, vremea se va menține rece mai ales dimineața și noaptea, cu precădere în jumătatea de nord a teritoriului.