Imagini din satelit. O bucată imensă de gheaţă s-a desprins din cel mai mare icerberg din lume

Mai multe fotografii prin satelit, surprinse pe 23 aprilie, de către Sentinel-1 al Agenției Spațiale Europene arată că din gigantul iceberg A-68 s-a desprins o bucată uriașă de gheață.

RomaniaTV.net
26 apr. 2020, 13:34
Imagini din satelit. O bucată imensă de gheaţă s-a desprins din cel mai mare icerberg din lume

Bucata de gheață, de aproximativ 175 de km2 plutește pe ape tot mai calde la nord de peninsula Antarctică, informează LiveScience.

Este cel de-al doilea eveniment major de desprindere prin care trece icebergul de când s-a distanțat de calota glaciară Larsen C în iulie 2017. Evenimentul ar putea însemna începutul sfârșitului pentru icerbergul A-68, a explicat glaciologul Adrian Luckman pentru BBC.

„Presupun că ultima despărţire începe acum, dar fragmentele ulterioare vor rămâne probabil cu noi pentru următorii ani”, a spus Luckman, glaciolog de la Universitatea Swansea din Marea Britanie, care a urmărit progresul lui A-68 din ultimii trei ani.

Atunci când A-68 s-a despărţit pentru prima oară de Antarctica, suprafaţa sa măsura în jur de 6.000 de km pătrați. A-68 a devenit instant cea mai mare calotă glaciară liber-plutitoare din lume. Acest titlul îl mai deține și astăzi cu toate că a pierdut din suprafață și a ajuns la 5.100 de km2 în ultimii trei ani.


loading...