Imagini dramatice din Herson! Ruşii au plecat, dar a venit iarna cruntă! Fără curent, fără apă şi fără caldură, sunt condamnaţi la moarte! Se anunţă -30 de grade noaptea!

La mai multe zile după eliberarea lor de către forțele ucrainene, locuitorii orașului Herson din sudul Ucrainei se confruntă cu lipsa electricității și a apei, în timp ce autoritățile fac eforturi pentru a livra ajutor umanitar.

21 nov. 2022, 08:44

Regiunea Herson a fost eliberată, dar situaţia din teren confirmă declaraţia lui Putin că iarna va accelera războiul din Ucraina. Observația a fost făcută de de Andriy Zagorodnyuk, președintele Centrului ucrainean de strategii de apărare. În același timp, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a considerat că aceasta este cea mai potrivită explicație pentru reluarea ofensivei rusești, mai întâi în jurul Bahmut și apoi în sud-vest, în jurul zonei Vuhledar.

Risc nuclear în Ucraina. Bombardamente intense la cea mai mare centrală din Europa

Cu toate acestea, ofensivele militare din acea regiune nu au fost de mare ajutor pentru Rusia. Locațiile atacate se află departe de zone semnificative. De asemenea, atacurile au fost lansat într-o perioadă grea pentru armata rusă care este formată de militari nepregătiți pentru acest război.

ISW notează în analiză că vor fi intensificate luptele din regiunea Donețk. Acest lucru se va realiza pe măsură ce vor sosi noii recruți și soldații retrași din Herson. În acest context, militarii ucraineni se for afla în dificultate pentru că vor trebuie să deturneze trupe pentru a se apăra. În aceeași analiză s-a mai precizat că șansele de câștig ale Moscovei nu cresc pentru că militarii ruși nu sunt bine instruiți și echipați.

Forțele rusești care operează în regiunea Donețk includ unități convenționale ale forțelor armate regulate ruse. Este vorba de militari mobilizați, trupe ale Companiei militare private Wagner, formațiuni BARS (rezerva de voluntari ruși), miliții din Republicile Populare Donețk și Lugansk, soldați din unitățile cecene ale lui Ramzan Kadîrov și batalioane de voluntari.

Ucraina a obținut câștiguri în regiunea Lugansk. De asemenea, este preconizat că va mai face progrese dacă militarii din regiune vor fi întăriți de trupele din vestul Hersonului. În plus, ISW a mai precizat că operațiunile militare nu vor înceta chiar dacă vine iarna. În această perioadă, soldații ruși vor încerca să reînnoiască operațiunile ofensive în regiunea Donețk.

Războiul din Ucraina s-ar putea extinde! Armata din Belarus anunţă că a doborât o dronă ucraineană FOTO
De asemenea, și Kievul va continua operațiunile de contraofensivă care sunt deja în curs. În ciuda condițiilor nevaforabile care vor urma, cele două țări nu vor înceta să acționeze când iarna va îngheța terenul și îl va face și mai propice pentru un război de manevră mecanizat pe scară largă.

În acest context, orice discuție privind negocierea de pace sau măcar o încetare a ostilităților pentru un moment ar reprezenta un avantaj pentru Rusia. Cu toate acestea, Vladimir Putin vrea ca armata sa să lupte în continuare și să arate că nu va ceda în fața Ucrainei. Așadar, este puțin probabil ca liderul de la Kremlin să caute pacea.

„Dacă nu ar fi fost război, copiii ucraineni s-ar fi înghesuit săptămâna aceasta în piețele, parcurile și străzile oraşului pentru a se juca în prima ninsoare a iernii. Dacă unul dintre cele mai brutale conflicte din ultimii 50 de ani n-ar fi făcut furori, Kateryna Sliusarchuk, în vârstă de 71 de ani, rezidentă în Herson, ar fi profitat de frig pentru a pregăti pyrizhky, chifle ucrainene tipice coapte, în formă de barcă, cu o varietate de umpluturi și le-a savurat împreună cu nepoții ei.
Dar acesta nu va fi un sezon ca oricare altul. Prima ninsoare care a făcut praf pe străzile Kievului, joia trecută, a marcat începutul a ceea ce se preconizează a fi cea mai grea iarnă din istoria țării. Vine frigul ucrainean și odată cu el un coșmar pentru milioane de oameni care se confruntă cu el fără curent, apă sau încălzire”, scrie The Guardian într-un reportaj cutremurător.

În ultimele săptămâni, Rusia, în încercarea de a forța Ucraina să negocieze pacea, a încercat să distrugă infrastructura energetică a țării printr-o serie de lovituri în masă. Niciun sistem energetic din lume nu a fost supus unor atacuri aeriene atât de puternice, iar acum este amenințată o lungă perioadă de întreruperi.

„Am început deja să folosesc burzhuika”, spune Kateryna, referindu-se la soba tradițională din metal sudată de casă a Ucrainei, deoarece temperaturile în Herson au scăzut aproape de zero. „Bineînțeles, va trebui să-mi fac brațele în jur și să caut lemn în fiecare zi pentru a mă proteja de frig. Și nu va fi ușor la vârsta mea.”

După ce au sărbătorit eliberarea orașului din Rusia, locuitorii din Herson au început deja să adune lemne – nu o sarcină simplă într-o țară sfâșiată de război – pentru a se pregăti pentru o iarnă grea. Autoritățile ucrainene i-au avertizat pe cetățeni să nu se îndrepte în pădure fără a consulta armata, deoarece trupele ruse ar fi lăsat în urmă mine, fire și obuze neexplodate. Dar odată cu creșterea prețului lemnului de foc, mulți nu au de ales decât să-și asume riscul. Dacă o mină nu-i ucide, frigul ar putea.

Săptămâna trecută, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat: „Distrugerea caselor și lipsa accesului la combustibil sau electricitate din cauza infrastructurii deteriorate ar putea deveni o chestiune de viață sau de moarte”.

În timp ce oamenii care locuiesc în case din Herson pot arde lemne – dacă îl pot obține – cei care locuiesc în apartamente se bazează adesea pe vechile sisteme de încălzire centralizată sovietică. Rușii au bombardat multe dintre centralele termice ale țării, care pompau apă caldă în caloriferele apartamentelor.

Olesia Kokorina, în vârstă de 60 de ani, locuiește la etajul opt al unui bloc gri din epoca sovietică, la periferia orașului Herson. Ca mulți, trăiește fără lumină, apă curentă sau electricitate.

„Este greu să duci apă pe scări până în partea de sus a clădirii”, a spus ea pentru Observer. „Dar nu vreau să plec, pentru că apartamentul meu va fi jefuit. Cat despre incalzire nu prea am o solutie. Sper că vor rezolva problema în curând, pentru că noaptea temperaturile au început să scadă semnificativ.”

Dar frigul care vine este o problemă nu doar pentru ucraineni. Pe măsură ce temperaturile scad, va deveni din ce în ce mai dificil pentru armata rusă prost echipată să mute echipamente prin noroi, zăpadă și gheață. În stepele bătute de vânt ale Donbasului, temperaturile pot scădea până la -30 C. Potrivit oficialilor americani, decizia Kremlinului de a se retrage din Herson s-a bazat parțial pe temerile că soldații săi „vor fi tăiați de la aprovizionare pe măsură ce va veni iarna”.

Armata ucraineană a spus că soldaților lor li s-au eliberat saci de dormit care ar trebui să fie buni la -30C și lenjerie speciale și „șosete tactice” pentru a-i ajuta să evite piciorul de șanț – daune cauzate de expunerea prelungită la umezeală și frig, care era obișnuită. în timpul primului război mondial.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, știe de mult că frigul este unul dintre cele mai mari obstacole în acest război. Chiar și la sfârșitul lunii august, el avertiza populația despre „vremuri grele ce urmează”.

Acum patru zile, Zelenski a fost și mai clar într-o conversație cu jurnaliştii. „Dacă supraviețuim iarna aceasta și vom face, Ucraina va câștiga cu siguranță acest război”, a spus el.