Imagini în premieră, de la cea mai nouă stație de metrou din București. Victor Ciutacu: „Te simți ca-n secolul în care trăiești” (VIDEO EXCLUSIV)

O nouă stație de metrou se construiește în București. La doi ani de zile de când s-a dat drumul magistralei din Drumul Taberei, se pregătește deschiderea unui nou punct de transport al Capitalei. 

12 dec. 2022, 10:35
Imagini în premieră, de la cea mai nouă stație de metrou din București. Victor Ciutacu: „Te simți ca-n secolul în care trăiești” (VIDEO EXCLUSIV)

Lucrările pentru stația de metrou din comuna Berceni – „stația Tudor Arghezi”, din sudul Bucureștiului, se află într-un stadiu avansat. Jurnalistul din „prime-time” a realizat un „review”, de la fața locului.

„România TV este primul post de televiziune care pătrunde în subteranele Bucureștiului, în cea mai nouă și mai modernă stație de metrou care s-a construit vreodată în țărișoara asta. 

Până să se facă mândrul metrou de la Cluj, până să se cheltuie banii din PNRR, deocamdată fără ajutoare financiare, o primărie de sector, a Sectorului 4, împreună cu Metrorex, a clădit cea mai nouă și mai modernă stație de metrou construită vreodată în România, o investiție impresionantă de 60 de milioane de euro care practic asigură și acoperă un gol de transport al bucureștenilor și de legătură a lor cu imediata proximitate, respectiv comuna Berceni, din județul Ilfov, extrem de apropiată de București. Practic, nimic nu le desparte, cu excepția unei bucăți mici de șosea. Arată, cumva a secolul în care trăim, e nouă, e curată, miroase bine, dotările sunt absolut spectaculoase.

Ce-i mai interesant este că povestea metroului care va uni Bucureștiul cu zona metropolitană de sud nu se oprește aici. Sunt în stadiul premergător acum al documentației și al lucrărilor incipiente, pentru încă două stații de metrou în comuna Berceni. Se lucrează, se face fix ceea ce ar trebui să se facă în primii ani de după Revoluție, când lucrările de investiții la merou au fost sistate. 

Arată bine, are o utilitate de necontestat și nu în ultimul rând, repet, intrând aici, văzând funcționalitățile, te simți și tu în secolul în care trăiești”, a declarat Victor Ciutacu, aseară.

 

Victor Ciutacu, în subteranul bucureștean. Jurnalistul a coborât la nou stație de metrou, din Berceni (VIDEO)

 

Stația de metrou este amplasată între stația Berceni, actualul capăt al Magistralei 2 și Șoseaua de Centură. Stația, impreună cu linia de legătură, este construită pe o suprafață de peste 15.000 de metri pătrați. Stația are un traseu cu o lungime totală de 1,6 kilometri.

Peronul stației se află la parter, iar zonele administrative sunt repartizate la nivelul celor două etaje. La demisol se află cele două vestibule ale stației, în care au fost amenajate zonele publice necesare.

Stația Tudor Arghezi este prevăzută cu 5 zone de acces pietonal.

Accesul călătorilor pe peron se face cu 7 scări rulante, precum și cu 7 lifturi care vor ușura accesul persoanelor cu dizabilități.

Pe toată lungimea peronului, a fost montat un covor tactil de direcționare pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

Stația este dotată cu un sistem de supraveghere format din 70 de camere video, montate atât la nivelul peronului și a celor două vestibule, cât și în cele cinci zone de acces.

Stația va fi deservită de o parcare de tip park&ride, ce se construiește pe Șoseaua Berceni în imediata apropiere a stației de metrou Tudor Arghezi.

Parcarea are o capacitate de 300 de locuri, atât pentru autoturisme, motociclete, cât și pentru persoane cu dizabilități.

Parcarea are două nivele din structură metalică.

Parcarea va avea „pereți verzi” și panouri fotovoltaice, care să asigure energia electrică necesară iluminatului propriu precum și funcționării instalațiilor de automatizare.

 

Extinderea magistralei M2 până în comuna Berceni

 

Stația de metrou Tudor Arghezi este doar începutul proiectului de extindere a magistralei M2, dincolo de Șoseaua de Centură, până în comuna Berceni.

Anul trecut, s-a semnat un protocol de colaborare între Sectorul 4 al Municipiului București, Ministerul Transporturilor, Consiliul Judeţean Ilfov și Metrorex S.A.

Studiul de Prefezabilitate al extinderii magistralei M2 până în comuna Berceni a fost finalizat.

Noul traseu al magistralei M2 va pleca de la stația Tudor Arghezi și va avea o lungime de 3 kilometri, până în comuna Berceni.

Traseul va putea fi parcurs într-un interval de 10 minute, față de 30-40 de minute cât durează, în acest moment, parcurgerea lui cu mașina.

Traseul va avea trei stații, ce vor fi prevăzute cu două linii destinate traficului de călători.

Noua infrastructură va putea asigura transportul pentru aproximativ 10.000 de călători/zi.

 

Magistrala M2 din București facilitează transportul pentru 59.000 de călători pe oră

 

Linia albastră M2 este una dintre cele mai lungi și mai tranzitate magistrale de metrou din București, care face legătura între nordul și sudul orașului.

M2 2ste formată din 15 stații (inclusiv Tudor Arghezi). 10 stații se află pe raza teritorială a Sectorului 4.