IMAGINI INEDITE DIN SATELIT: Coreea de Nord se pregăteşte să lanseze o nouă rachetă

După ce racheta Unha-3 a ratat lansarea în aprilie, Coreea de Nord se pregăteşte pentru o nouă lansare conform Mediafax. Un nou set de imagini din satelit arată o activitate sporită în zona bazei de lansare.

RomaniaTV.net
27 nov. 2012, 10:34
Phenianul poate conduce un test privind rachete balistice cu rază lungă de acţiune în următoarele trei săptămâni.  Aceste presupuneri vin după ce o agenţie de fotografii prin satelit a analizat baza unde a avut loc lansarea – eşuată – a unei rachete în aprilie 2012. DigitalGlobe, compania care oferă imagini prin satelit pentru guvernul SUA şi alte guverne, a lansat luni, o fotografie în care se arată o activitate intensă la Sohae, zonă din nord-vestul ţării.

„Dat fiind nivelul de activitate observat”, în ceea ce priveşte „camioanele, persoanele şi cisternele, dacă intenţionează acest lucru, Coreea de Nord ar putea desfăşura cea de-a cincea lansare de satelit în cursul următoarelor trei săptămâni”, a precizat agenţia printr-un comunicat de presă.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a refuzat să comenteze aceste imagini, dar a cerut Coreei de Nord să se conformeze cu rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU, care „necesită Phenian să suspende toate activitățile legate de programul său de rachete balistice în mod complet, verificabil, și ireversibil” conform ziarului britanic The Guardian .

În aprilie, în prezenţa noului lider al ţării, Kim Jong-un, Coreea de Nord a lansat o racheta care a zburat câteva minute ajungând la o înălţime de 100 km, prăbuşindu-se în mare între Coreea de Sud și China.

Coreea de Nord a efectuat teste nucleare în 2006 și 2009 și este în curs de a primi sancțiuni grave din partea ONU pentru programul său atomic. Phenian a încercat ani de zile să influențeze evenimentele majore din Coreea de Sud  prin propagandă şi atacuri armate. Coreea de Sud se pregătește de alegeri prezidențiale pe 19 decembrie.