Imagini spectaculoase în Munţii Bucegi. Fenomen rar, surprins de un ranger de la Administraţia Parcului Natural

Un fenomen foarte rar a fost surprins în imaginile de un ranger la Administrația Parcului Natural Bucegi. Umbra unui om a fost proiectată pe un nor şi pe ceaţă. Specialiştii au explicat că fenomenul se numeşte "efectul Gloria" sau "Spectru montan".

RomaniaTV.net
10 nov. 2020, 09:35
Efectul Gloria, un fenomen foarte rar, surprins în imaginile de nai jos de către Valentin Bălan, ranger la Administrația Parcului Natural Bucegi. Efectul Gloria mai poarta numele de „Spectru montan” ori „Spectru Brocken”.
„În condiții propice, umbra observatorului este proiectată pe ceață. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei. Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat”, au explicat reprezentanţii Romsilva pe pagina de Facebook, unde au postat şi mai multe fotografii făcute de Vali Balan, ranger la Romsilva- Administrația Parcului Natural Bucegi.
 

loading...
Partenerii noștri