Imagini uluitoare cu Toyota Crown, sedanul cu veleităţi de SUV cu care japonezii vor să dea lovitura în SUA. Motorizările pe care nu le vei vedea în România prea curând

Toyota Crown este modelul care a stârnit controverse în rândul specialiştilor din domeniul auto. Cu un design cu totul inedit, noua maşină a constructorului nipon pare greu de integrat într-o categorie. Arată sedan, dar are tracţiune integrală şi garda la sol ridicată precum SUV-urile. Japonezii speră să dea lovitura cu acest tip nemaiîntâlnit de caroserie pe piaţa din Statele Unite, unde vor să îi atragă pe americani cu motoare hibride de sute de cai putere, vopsea în două tonuri şi dotări tehnice de ultimă generaţie.

25 iul. 2022, 16:05

Noua Toyota Crown este unul dintre cele mai neobişnuite modele cu care constructorul japonez vrea să surprindă piaţa din SUA, scrie Thedrive.com. Crown este o reeditare a unui model celebru în Japonia încă din anii ’50.

Pe piaţa americană, noua maşină va fi disponibilă cu mai multe motorizări în sistem hibrid ce pot ajunge chiar şi la 340 de cai putere şi tracţiune integrală standard. În varianta de bază, sedanul cu gardă la sol asemănătoare unui SUV va livra 236 de cai putere, iar în echiparea Platinium va veni cu un propulsor de 2,4 turbo, care alături de două motoare electrice, va livra 340 de cai putere. În varianta de top, maşina va avea un sistem audio JBL cu 11 boxe, scaune frontale din piele, încălzite şi ventilate, dar opţional o vopsea în două tonuri.

Toyota Crown, motoare şi dotări disponibile din 2023

Toyota Crown va disponibilă în trei variante de echipare. XLE va veni cu o motor de 2,5 litri benzină, în patru cilintri, cuplat la alte trei motoare electrice alimentate de un pachet de baterii nichel-metal. Niponii au adăugat acestei configuraţii o cutie automată de tip CVT care va transmite putere la toate cele patru roţi. Această variantă va dezvolta 236 de cai putere şi va avea consum mediu de 6,1 litri la suta de kilometri. Datorită sistemului hibrid, şoferii vor putea circula şi în modul exclusiv electric, însă doar pe distanţe mici.

În schimb, cei care vor opta pentru nivelul de echipare Platinum vor primi sistemul „Hybrid Max”, adică un motor de 2,4 litri pe benzină, cuplat la o cutie de viteze automată cu şase rapoarte şi un sistem de ambreiaj umed multidisc, în locul cutiei cu convertizor de cuplu regăsită pe modele de la Mercedes-AMG.

Constructorul japonez promite că motorul electric va furniza mai multă putere şi cuplu. Precum în cazul modelului hibrid de bază, maşina va avea un motor electric pe puntea faţă şi un altul mai puternic pentru variantele XLE şi Limited. Toyota susţine că modelul Crown în varianta Hybrid Max va dezvolta 340 de cai putere, cuplul maxim fiind livrat la turaţii cuprinse între 2.000 şi 3.000 de rpm.

Dacă sistemul hibrid din varianta de bază livrează puterea la puntea faţă în anumite condiţii, nivelul de echipare Platinium are tracţiune integrală permanentă. Astfel, 70% din putere este transmisă către puntea faţă sau până la 80% către roţile din spate. Niponii promit că maşina va avea un consum mediu de 8,4 litri la suta de kilometri.

De asemenea, varianta de vârf va primi şi un sistem de amortizoare adaptive. De asemenea,  modelul Crown este echipat cu Active Cornering Assist, care utilizează controlul stabilității pentru a diminua subvirarea în viraje. XLE vine cu jante din aliaj de 19 inchi, în timp ce Platinum primește jante de 21 inci cu 10 spițe, cu accente negre.

În interior, Toyota Crown are un design elegant și simplu. Tabloul de bord este dominat de un ecran tactil de 12,3 inchi și un grup de instrumente digitale. Crown vine cu un suport de încărcare wireless și o mulțime de porturi USB, inclusiv două prize USB-C pentru pasagerii din spate. Apple CarPlay wireless și Android Auto se numără printre dotări.

Crown XLE vine standard cu scaune față cu încălzire electrică în opt direcții, îmbrăcate într-un amestec de piele sintetică și material textil. Trecerea la Limited sau Platinum adaugă scaune din piele ventilate în față și scaune încălzite pentru pasagerii din spate.

În timp ce interiorul lui XLE vine exclusiv în negru, Limited poate fi, de asemenea, colorat în negru și castaniu sau macadamia. În materie de insonorizare, Toyota susţine că a folosit sticlă acustică și material de izolare fonică.

De asemenea, toate modelele Crown sunt dotate cu Toyota Safety Sense 3.0, care include un sistem de pre-coliziune cu detectarea pietonilor, control dinamic de croazieră cu radar, alertă de părăsire a benzii de rulare cu asistență la direcție sau sistem de parcare automată.

Noua maşină va fi disponibilă pe piaţa din SUA începând din 2023.