Imagini uluitoare cu tranşeele săpate de militarii ruşi în apropierea centralei de la Cernobîl. Au dormit în ele, iar greşeala le-a fost fatală unora dintre ei

Au apărut primele imagini din zona de excludere a fostei centrale nucleare de la Cernobîl, unde militarii ruşi au săpat tranşee. Pentru că nu purtau costume care să-i protejeze, s-au expus singuri radiaţiilor radioactive.

06 apr. 2022, 11:52
Imagini uluitoare cu tranşeele săpate de militarii ruşi în apropierea centralei de la Cernobîl. Au dormit în ele, iar greşeala le-a fost fatală unora dintre ei

Publicaţia Visegrád 24 a publicat imagini uluitoare cu tranşeele săpate de militarii ruşi în apropierea centralei de la Cernobîl. În filmarea realizată din dronă se poate observa cum forţele armate ruse au pătruns în apropierea fostei centralei nucleare de la Cernobîl, unde există în continuare un nivel ridicat de radiaţii. Cu toate acestea, soldaţii trimişi de Vladimir Putin să lupte în „operaţiunea specială” din Ucraina s-au expus singuri unei misiuni „sinucigaşe”. Au săpat tranşee în zona de excludere şi, fără să ştie, s-au expus radiaţiilor radioactive.

Imagini uluitoare cu tranşeele săpate de militarii ruşi în apropierea centralei de la Cernobîl

Potrivit datelor publicate de Serviciul Medical Militar al Federaţiei Ruse, săptămâna trecută a fost înregistrat primul deces al unui soldat rus cauzat de radiaţiile primite la Cernobîl.

Compania ucraineană Energoatom, care se ocupă de gestionarea centralelor nucleare, a transmis informaţia pe postul său TV.

Alţi 26 de militari au fost internaţi în spital şi 73 în stare gravă au fost transferaţi pentru recuperare.

Ministrul de externe al Ucrainei, Kuleba, a anunţat că forţele armate ucrainene au preluat comanda asupra centralei nucleare de la Cernobîl, oprind stângăciile făcut de ruşi timp de circa o lună, potrivit Mediafax.

Ce este zona de excludere de la Cernobîl

Zona de excludere de la Cernobîl se întinde pe o suprafaţă de 2.600 de kilometri pătrați, care înconjoară centrala nucleară de la Cernobîl și zonele puternic contaminate după accidentul nuclear din 26 aprilie 1986.

Însă zona de excludere rămâne contaminată radioactiv chiar și la 35 de ani de la dezastrul nuclear. O treime din suprafața acesteia este contaminată cu elemente transuranice de lungă durată, a căror perioadă de înjumătățire este de peste 24.000 de ani, conform DW.com.

Satul Cernobîl este locuit în principal de personal tehnic şi de Poliţie, iar nivelul de radiaţii este de unul scăzut – 0,18 µSv / h (norma este de 0,2 µSv/h). În schimb, fundalul radioactiv din apropierea sarcofagului este cam de 1,6 µSv / h. Prin comparație, la momentul accidentului, nivelul de radiație ajungea la 500-1000 µSv / h.

Citeşte şi: „Problemă radioactivă gravă” după ce trupele ruse părăsesc Cernobîl. România amână distribuirea pastilelor de iod

După ce şi-au lovit propriile tancuri şi au doborât din greşeală propriile avioane, ruşii s-au expus singuri radiaţiilor de la Cernobîl.

Trupele ruse au părăsit centrala nucleară de la Cernobîl pe care o ocupaseră de la 24 februarie, dar au luat şi ostatici ucraineni.

„În timp ce au plecat de la centrala nucleară de la Cernobîl, ocupanţii ruşi au luat cu ei membri ai Gărzii Naţionale, pe care îi ţineau ostatici din 24 februarie”, a anunţat agenţia de stat Enegoatom.

Ştirea răspândită de presa internațională este confirmată de agenția nucleară Energoatom. „Simptome acute de expunere la material radioactiv”

Primul care a dat vestea a fost Iaroslav Iemelianenko, membru al Agenției Zonei Roșii din Ucraina. După care a sosit confirmarea agenției nucleare ucrainene Energoatom. Militari ai armatei ruse, care la începutul invaziei Ucrainei au preluat controlul asupra fostei centrale nucleare de la Cernobîl, nu purtau costume de radiații atunci când au sosit, în special când au trecut printr-o pădure foarte contaminată. Și au fost la rândul lor contaminați – relatează joi ziarul italian La Stampa, citat de Rador.

Ştirea a fost confirmată de diverse mass-media internaționale, citând mărturiile a doi tehnicieni ucraineni care erau prezenţi la uzină în ziua sosirii trupelor ruse. Soldații s-ar afla acum în Belarus, unde au fost transportați cu autobuze și internați într-un centru medical specializat. Mulți ar fi în stare foarte gravă, prezentând „simptome acute de expunere la material radioactiv”.

Potrivit tehnicienilor ucraineni, acestor militari le-a fost încredinţată o „misiune sinucigașă”. „Pădurea Roșie”, numită astfel deoarece în urma accidentului teribil din 1986 vârfurile copacilor au devenit roșii din cauza radiațiilor, a fost declarată zonă „nesigură” pentru următorii 24.000 de ani. Astăzi, în zonă se fac tururi turistice, însă doar după obţinerea unui permis şi exclusiv în compania unor ghizi oficiali care au echipamente pentru măsurarea nivelului de contaminare și care știu pe unde să meargă, deoarece mai există încă multe puncte radioactive în zonă.

Citeşte şi: Eroare de proporţii a Rusiei. Greşeala care riscă să omoare sute de soldaţi la Cernobîl


loading...