Imaginile dezastrului provocat de cutremurul care a lovit Grecia şi Turcia. Mai mulţi turişti au dormit sub cerul liber GALERIE FOTO

Cutremurul de 6,7 grade care s-a produs în noaptea de joi spre vineri, în urma căruia doi oameni au murit şi peste 200 au fost răniţi, a avut loc în apropierea unor destinații turistice foarte frecventate din Turcia și Grecia. După sperietura provocată de seism, mulţi turişti nu au mai avut curaj să se întoarcă în camerele de hotel şi au dormit sub cerul liber. 

RomaniaTV.net
21 iul. 2017, 06:13

Potrivit autorităţilor turce, cutremurul a fost urmat de peste 20 de replici, iar acestea ar putea continua. 

Primarul din Kos, George Kyritsis, a declarat pentru Reuters ca s-au inregistrat doua decese si mai multi raniti. Victimele se aflau in cladiri vechi, care s-au prabusit, relateaza Associated Press. Oficialul a dat asigurari ca armata si serviciile de interventie in situatii de urgenta sunt mobilizate si ca, din cauza avariilor la port, feriboturile nu pot opri pe insula. Mai multe drumuri de coasta au fost inundate.

Autoritățile elene au trimis elicoptere pentru a-i evacua pe răniți către insula Rhodos. 

Mai multe cladiri din Kos au fost afectate. Acoperișul unui bar din Kos s-a prăbușit. De asemenea, portul Kos a suferit stricăciuni, potrivit pazei de coastă elene. Un feribot nu a putut acosta, din cauza infrastructurii afectate de cutremur. În apropierea portului se află mai multe cafenele și baruri. 

Mai multi turisti si-au petrecut noaptea in afara hotelului lor, pe plaja Lambi de pe insula Kos, relateaza Associated Press. Lauren Duffy, o studenta britanici in varsta de 20 de ani, a fost evacuata impreuna cu mama si sora ei de la hotelul Atlantis, unde numeroase geamuri s-au spart din cauza cutremurului.

Dormeam, in camera noastra de hotel, cand am fost treziti de o zguduitura foarte violenta si tipam cu totii si ni s-a spus sa evacuam hotelul”, a povestit ea.

Duffy a precizat ca s-a intors in hotel pentru a lua pasapoartele, dar a iesit din nou cand a simtit replici.

Ea a precizat ca nimeni din hotelul sau nu a fost ranit, dar sticla sparta face ca zona sa nu fie sigura. Tanara a spus ca majoritatea turistilor din hotel sunt olandezi, rusi si germani.

În Bodrum mai multe magazine din cartierul Gumbet au avut de suferit din cauza ridicării nivelului mării. Un hotel a fost inundat.

Guvernatorul provinciei Mugla, Esengul Civelek, a declarat ca, din datele initiale, in Turcia nu s-au inregistrat decese, dar cateva persoane au suferit rani usoare din cauza panicii.

Cutremurul a avut loc la 12 km nord-est de Kos, în apropiere de coastele Turciei, la o adâncime de 10 km, la ora locală (și a României) 1:31, potrivit datelor institutului american de monitorizare geologică USGS. Magnitudinea inițială a seismului a fost evaluată la 6,9, dar apoi a fost revizuită la 6,7. Autoritățile turce și elene au estimat magnitudinea la 6,3 și respectiv 6,4. În Turcia, oamenii au fost avertizați în privința unor replici.