Imaginile din satelit dezvăluie noi gropi comune, la marginea Mariupolului. „Vieţile locuitorilor sunt în mânile lui Putin”, denunţă primarul

Autorităţile ucrainene au identificat locaţia unor gropi comune în afara Mariupolului, unde ruşii au îngropat locuitori ai oraşului, a anunţat viceprimarul Petro Andriuşcenko.

22 apr. 2022, 08:18
Imaginile din satelit dezvăluie noi gropi comune, la marginea Mariupolului. „Vieţile locuitorilor sunt în mânile lui Putin”, denunţă primarul

Acuzaţiile viceprimarului sunt susţinute de imagini prin satelit captate şi analizate de compania americană Maxar Technologies. „Camioanele transportă cadavrele, de fapt, pur şi simplu le aruncă în aceste gropi comune. Sunt dovezi directe ale crimelor de război şi ale încercărilor de a le acoperi”, a scris Andriuşcenko pe Telegram.

Mai mult, el a publicat şi coordonatele gropilor comune, precizând că forţele ruse au săpat mai multe, fiecare măsurând 30 de metri, în Manhuş, o localitate aflată la circa 19 kilometri de Mariupol.

Maxar a publicat o analiză a imaginilor din satelit, care par să arate dovezi ale unor morminte proaspete la marginea de nord-vest a localităţii Manhuş. „Conform relatărilor recente din mass-media, soldaţii ruşi au adus în această locaţie cadavrele persoanelor ucise în Mariupol”, se arată. „O revizuire a imaginilor noastre satelitare de la mijlocul lunii martie până la mijlocul lunii aprilie indică faptul că extinderea mormintelor a început între 23-26 martie 2022 şi a continuat în ultimele două săptămâni. Mormintele sunt aliniate în patru secţiuni, măsurând aproximativ 85 de metri fiecare, şi conţin peste 200 de morminte noi”.

Citeşte şi Ambasada Rusiei la Bucureşti are o viziune halucinantă asupra atrocităţilor din Ucraina: „Este cea mai politicoasă operaţiune militară specială”

Între timp, primarul din Mariupol, Vadim Boicenko, a afirmat într-un interviu pentru Reuters, că vieţile oamenilor blocaţi în oraşul distrus sunt în mâinile lui Vladimir Putin.

Potrivit BBC, Boicenko şi-a exprimat frustrarea privind ritmul evacuărilor din Mariupol de la începutul războiului. El a spus că Rusia a „subminat evacuarea”, pe care au început-o „în primele zile din martie”.

Citeşte şi Zelenski l-a pus pe Macron să aleagă: „Ori bani şi afacerile cu Rusia, ori lupta pentru libertate”

„Ne-au cerut să le dăm o hartă cu locurile de unde vor începe evacuările – le-am dat harta”, a afirmat el. „(Ei au întrebat) câte autobuze aveţi? Le-am dat numărul de autobuze”, a continuat el. „Şi ei au distrus şi demolat toate acele locuri, ne-au distrus autobuzele”, a mai spus el.

Boicenko a declarat că sunt încă 100.000 de oameni blocaţi în oraş şi că soldaţii de la complexul siderurgic Azovstal nu se vor preda. El a adăugat: „Este important să înţelegeţi că vieţile care mai sunt acolo sunt în mâinile unei singure persoane – Vladimir Putin„.