IMAS: Politicienii pierd teren la capitolul încredere. Vezi cine sunt primii în top

Potrivit unui sondaj IMAS, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, rămâne primul în topul încrederii în politicieni în luna octombrie. Popularitatea lui Isărescu este totuşi în scădere, dar fenomenul se observă la aproape toate figurile proeminente ale politicii româneşti.

RomaniaTV.net
05 nov. 2012, 08:01
IMAS: Politicienii pierd teren la capitolul încredere. Vezi cine sunt primii în top

Cota de popularitate a lui Isărescu a ajuns la 33% în octombrie, faţă de 35,8% în septembrie, relevă sondajul IMAS, realizat la comanda Adevărul. El este urmat în clasament de către primul-ministru Victor Ponta, cu 28,9% (31,7% în septembrie) şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, cu 25,4% (27,1% în luna precedentă).

Cea mai severă scădere a popularităţii a înregistrat-o preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, care a ajuns la o cotă a încrederii de 13,6%, în scădere 6,4%. O altă scădere consistentă a încrederii se observă la Dan Diaconescu ce a coborât de la 17,5% în septembrie, la 13,5% în octombrie.

Pe poziţia a şasea a topului a urcat preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, singura dintre personalităţile evaluate în sondaj la care se observă o creştere, de la 9,5% la 12,4%. El reuşeşte astfel să-i depăşească pe preşedintele Traian Băsescu şi pe liderul PDL Vasile Blaga. Băsescu a coborât de la 14,4% la 11,5%, iar Blaga de la 10,1% la 8%

Sondajul IMAS a fost realizat în perioada 10-18 octombrie, pe un eşantion de 1039 de persoane şi are o marjă de eroare de 3%.

Potrivit aceluiaşi sondaj, la alegerile parlamentare din luna decembrie, USL ar obţine 57,4% din voturi, fiind urmat de ARD şi PPDD.

ARD este cotat la 16%, PPDD la 14,9%, iar UDMR la 6,4%. Restul formaţiunilor politice nu depăşesc pragul electoral: PRM ar obţine 3,6%, PNG – 1,4%, alt partid – 0,3%, UNPR – 0,1%.

Sondajul marchează o uşoară creştere a USL, faţă de luna septembrie când Uniunea înregistra 55%.

În schimb, formarea ARD, din care fac parte PDL, FC şi PNŢCD, nu a schimbat situaţia în preferinţele alegătorilor. Luna trecută, când IMAS a măsurat PDL separat, democrat-liberalii aveau singuri 17,8%. Astfel, cooptarea formaţiunii conduse de Mihai Răzvan Ungureanu şi a aripii Pavelescu din PNŢCD nu a avut niciun efect electoral.

Partidul patronat de Dan Diaconescu, PPDD, nu a reuşit să capitalizeze show-ul mediatic din scandalul Oltchim. PPDD are 14,9% în octombrie după ce în septembrie avea 15,5%.