Îmblânzitoarea de gorile: Femeia care a învăţat limbajul maimuţelor, după 10 ani de locuit în junglă

Angelique Todd crede în dragostea la prima vedere. Prima oară când l-a văzut pe Makumba, abia mai putea să respire. Frumos şi arogant, dar şi blând, era tot ce căuta ea. Pentru Makumba, femeia a părăsit casa din Anglia pentru jungla africană. Acum, după zece ani, cei doi se înţeleg la fel de bine, iar ea ştie ce gândeşte el doar din priviri. Aceasta este povestea unui biolog englez şi a unei gorile din Africa.

RomaniaTV.net
31 mart. 2012, 18:43
Îmblânzitoarea de gorile: Femeia care a învăţat limbajul maimuţelor, după 10 ani de locuit în junglă

Makumba este o gorilă lowland cu spate argintiu, de aproape 200kg, care trăieşte în jungla din Republica Central Africană, în timp ce Angelique este un biolog de 43 de ani. Ea îi urmăreşte toate expresiile feţei şi îi interpretează sunetele cu o fluenţă care i-a adus renumele de Îmblânzitoarea de Gorile.

Biologul l-a găsit pe Makumba şi pe familia lui în noiembrie 2000, când lucra ca cercetător pentru WWF. De atunci, şi-a petrecut mai mult timp cu familia de gorile decât cu a ei, iar acum, documentarul „Familia mea de gorile” îi arată munca extraordinară.

Angelique, care a studiat zoologie la universitate, trebuia să stea în junglă doar pentru un proiect scurt. „Când am ajuns, mă gândeam, Doamne, am şase luni de petrecut aici. Trăiam într-o colibă cu o gaură în pământ ca toaletă, elefanţii se uitau pe fereastră, erau scorpioni, gândaci şi omizi peste tot. Nu mă gândeam că o sa îmi petrec zece ani aici”, spune biologul.

Nu a fost uşor în junglă. Angelique a avut malarie de 25 de ori, a avut şi febra dengue, iar o insectă şi-a depus ouă sub pielea ei. Însă, în ciuda tuturor greutăţilor, biologul nu putea să uite de Makumba şi de frumoasa sa familie. Aşa că a rămas cu ei zece ani.

Dragostea ei faţă de gorile a costat-o însă viaţa personală, Angelique rămânând singură în Africa, în timp ce toţi colegii ei să căsătoreau şi aveau copii. Apoi, în 2007, l-a întâlnit pe Nestor, un asistent administrativ pentru WWF, iar fetiţa lor, Poppy, are acum doi ani. Iniţial, Angelique a rămas în junglă, însă a început să se teamă pentru viaţa fetiţei sale. Ea trăieşte acum cu Nestor şi cu Poppy într-un sat aflat la mai puţin de 1km de junglă.

Angelique nu i-a arătat-o pe fetiţa ei lui Makuma. „Copiii poartă microbi şi chiar şi o banală răceală ar putea fi fatală pentru o gorilă. Makumba are circa 32 de ani, iar masculii de gorile trăiesc cam 35 de ani. Nu pot să plec de aici cât este în viaţă. Ar fi prea dureros să îi spun adio”, povesteşte biologul.

„Sunt lucruri care îmi lipsesc din viaţa de acasă. Îmi e dor de şuncă şi de brânză – aici, cel mai apropiat supermarket este la 500km depărtare. Dar auzind salutul lui Makumba, dimineţile, face să merite orice sacrificiu”, mai spune Angelique.

Documentarul „Familia mea de gorile” va fi difuzat de National Geographic Wild.