Impactul tehnologiei asupra copiilor

Tehnologia ne invadeaza vietile din ce in ce mai mult. Dar ce facem, insa, daca acest lucru se intampla si cu copiii nostri? In societatea moderna, copiii si adolescentii sunt dependenti de dispozitive mobile si cresc online alaturi de tablete, console de jocuri si telefoane de ultima generatie. Timpul liber este monopolizat de iPad-uri sau smartphone-uri si in loc sa iasa la aer si sa socializeze cu cei de varsta lor, multi sunt prizonierii lumii virtuale.

21 mai 2015, 08:28
Impactul tehnologiei asupra copiilor

Neurologii atrag atentia asupra pericolelor la care sunt expusi cei mici, prin abuzul de electronice si activitatea online prelungita. American Academy of Pediatrics a impus cateva recomandari pentru expunerea copiilor la tehnologie – bebelusii nu ar trebui sa aiba niciun contact, copiii intre 3 si 5 ani au voie o ora pe zi, iar celor intre 6 si 18 ani ar trebui sa le fie alocate maxim doua ore pe zi.

In ciuda acestor recomandari, in medie, tinerii petrec de 4 ori mai mult timp in mediul virtual. Au devenit astfel dependenti de online deoarece aceasta activitate le ofera un refugiu din real, din viata plina de probleme. Ritmul alert al activitatii pe internet nu schimba doar modul in care percepem realitatea, dar si modul in care creierul reactioneaza. Abuzul reconfigureaza creierul copiilor si forteaza sistemul educational sa raspunda si sa se ajusteze la noile cerinte.

Foarte multi doctori indeamna parintii sa nu le ofere celor mici acces la tehnologie. Cercetarile in domeniu au demonstrat ca expunerea la dispozitive conectate la internet, tablete sau telefoane, pot duce la dezvoltarea unor probleme legate de atentie. Acestea apar din cauza schimbarilor ce au loc in creier la nivelul lobului frontal, ce este responsabil pentru emotii. Copiii ce au acces nerestrictionat la tehnologie tind sa fie mai insensibili la cei din jur si sa nu-si poata controla iesirile nervoase, ce sunt mai dese, in acest caz.

Acesti copii dependenti de tehnologie reactioneaza intr-un mod incontrolabil atunci cand li se interzice sa foloseasca electronicele, experimentand simptome ca depresia sau tulburarea bipolara, cand ajung la maturitate.

Citeşte continuarea pe curademiere.ro