Împărtăşirea comună a credincioşilor, amânată „o scurtă perioadă”, până la finalizarea consultărilor dintre Bisericile Ortodoxe

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a declarat, pentru Agerpres, că împărtăşirea comună a credincioşilor va fi amânată o scurtă perioadă, până la finalizarea consultării cu celelalte Biserici Ortodoxe.

RomaniaTV.net
13 mai 2020, 11:34
Împărtăşirea comună a credincioşilor, amânată „o scurtă perioadă”, până la finalizarea consultărilor dintre Bisericile Ortodoxe

A avut loc o consultare firească a membrilor Sfântului Sinod în legătură cu o scurtă amânare a împărtăşirii comune, până la finalizarea unei consultări inter-ortodoxe cu celelalte Biserici, confruntate şi ele în acelaşi registru liturgic cu provocarea ridicată de pandemie”, a declarat Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al BOR a reamintit cum se va face accesul credincioşilor în lăcaşurile de cult după 15 mai, odată cu relaxarea restricţiilor. El a subliniat faptul că aceste măsuri sunt temporare.

„În acest moment sunt clare câteva lucruri foarte importante, deşi cu un caracter temporar: slujbele cu credincioşi vor fi oficiate exclusiv afară; bisericile vor fi redeschise doar accesului pentru rugăciune individuală a credincioşilor, cu respectarea unor reguli de igienă şi protecţie„, a precizat Vasile Bănescu pentru sursa citată.

Citeşte şi BOR nu ar vrea Sfânta Împărtăşanie cu linguriţe şi pahare de unică folosinţă: „Ne vom consulta cu celelalte Biserici Ortodoxe surori”

Totodată, purtătorul de cuvând al Patriarhiei a făcut apel la istorie, invocând epidemia de ciumă din 1829, perioadă în care, la fel ca şi acum, nu a putut fi făcută împărtăşirea credincioşilor: „A mai existat un astfel de moment dramatic al amânării împărtăşirii, timp de două luni, chiar, în 1829, şi tot din motive legate de epidemie„.

Vasile Bănescu precizează că măsura amânării împărtăşirii nu este contrară bisericii, instituţie a cărei menire este aceea de a-l ghida pe credincios prin lumea reală, confruntată, uneori, cu crize grave.

Nu este nimic total nou şi nimic contrar teologiei liturgice a Bisericii, care are menirea să îl ghideze pe omul credincios printr-o lume reală, confruntată uneori cu crize grave, inclusiv medicale. În anumite contexte trebuie să trecem proba realismului creştin, care ne protejează de orice formă de abordare magică a ‘celor sfinte’ şi de punerea în conflict a credinţei profunde cu raţiunea practică. Creştinismul autentic, hrănit din fidelitatea faţă de Tradiţia genuină a Evangheliei şi faţă de cea filocalică, patristică, nu pune în conflict artificial credinţa şi raţiunea, ci le cultivă cu discernământul izvorât din credinţa în Hristos, nu din aceea în propria credinţă„, a mai spus purtătorul de cuvânt al BOR. 


loading...