Importanţa vizitelor la ginecolog în timpul sarcinii

Vestea sarcinii, mai ales atunci cand este mult asteptata si dorita, este cea mai mare implinire a unei femei. Despre importanta vizitelor la ginecolog in perioada sarcinii aflati mai multe informatii de la dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrica ginecologie, specialist infertilitate la Clinica Genesis Athens.
Iulian Tudor
20 sept. 2018, 06:52
Importanţa vizitelor la ginecolog în timpul sarcinii

Sarcina aduce cu sine multe schimbari, de la kilograme in plus la modificarea starilor fizice si psihice, la adoptarea unui stil de viata sanatos, fara excese. Iar controalele medicale pe care o gravida le are de efectuat pe toata perioada celor 9 luni sunt extrem de importante atunci cand iti doresti sa ai o sarcina usoara, dar si sa te asiguri ca pruncul tau se dezvolta asa cum trebuie.

Controalele medicale sunt necesare si important a fi facute pe toata perioada celor noua luni de sarcina. In timpul acestora, medicul poate stabili buna dezvoltare a fatului, starea clinica a mamei si, daca este necesar, preintampinarea unor probleme daca unele analize nu sunt in parametri normali.

Afla detalii despre seminarul „Povestea nasterii naturale”, organizat de www.superbebe.ro si Baby Expo, in cadrul Salii Polivalente.

La prima vizita, se pune accent pe starea de sanatate a viitoarei mame si se determina varsta gestationala a fatului. In aceasta prima consultatie este foarte important a fi depistati factorii de risc pentru fat si dezvoltarea lui, astfel ca medicul va pune gravidei numeroase intrebari despre istoricul sau prezenta anumitor boli, cum sunt bolile copilariei (rujeola, rubeola, varicela), diabet zaharat, hipertensiune arteriala, afectiuni ale tiroidei, avorturi spontane, sarcini pierdute, cazuri de boli in familie, dar si despre varsta, conditii de munca, activitati sportive. Tot la prima consultatie, se va efectua si o examinare clinica generala – masurarea greutatii, a tensiunii si pulsului, dar si una ginecologica, in timpul careia medicul va examina starea si functionalitatea cervixului, uterului, vulvei, trompelor uterine, ovarelor, vezicii urinare. Pentru a stabili varsta sarcinii este necesara, de asemenea, si efectuarea unei ecografii. Tot in cadrul primului consult, medicul va recomanda efectuarea setului de analize corespunzator primului trimestru – analize de sange si urina.

Pana la varsta gestationala de 28-32 de saptamani, daca sarcina este una fara probleme, consultatiile se vor face la intervale de o luna, iar frecventa se mareste la doua pe luna intre saptamanile de sarcina 32 – 36 si saptaminal in ultima luna de sarcina.

In cel de-al doilea trimestru de sarcina, medicul continua monitorizarea evolutiei sarcinii prin examene clinice generale, notand la fiecare consultatie kilogramele acumulate si masurand valorile tensiunii arteriale, iar pentru gravidele cu incompatibilitate de Rh se recomanda, in saptamana 28, un test pentru depistarea anticorpilor Rh, analiza ce va fi repetata si in ultimul trimestru de sarcina. Tot in acest trimestru de sarcina, se vor efectua suplimentar si cateva teste pentru a descoperi eventuale anomalii cromozomiale (cum sunt trisomia 21 sau sindromul Down, trisomia 13, trisomia 18, sindrom Turner) sau posibile defecte de tub neural: dublu test de sarcina (in saptamanile 11-13), triplu test de sarcina (in saptamanile 16-18) si Cvadruplu test. Daca in urma acestor teste apar modificari si exista suspiciuni, se recomanda efectuarea amniocentezei (intre saptamanile 16 – 22 de sarcina). Intre saptamanile 22 – 24 de sarcina se recomanda examenul ecografic de morfologie fetala, ce permite evaluarea dezvoltarii fatului si a organelor acestuia: inima, ficat, rinichi, cap, coloana, bazin si membre. Este cea mai importanta ecografie din timpul celor noua luni de sarcina, fiind una dintre cele mai minutioase ecografii, ce poate dura pana la 45 de minute.

Continuarea pe superbebe.ro

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Satul înghețat în timp, de la malul mării, cu liniște și peisaje frumoase. Aici se găsesc și ruinele unui castel
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
Playtech.ro
Frânezi înainte de radar? Sistemul care nu mai poate fi păcălit de şoferii care depăşesc viteza legală
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
A venit poliția la concertul lui Vali Vijelie: Era beat, mi-a spus: oprește-te
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Cine sunt bărbații cu care s-a iubit Maria Marinescu. Creatoarea de modă este la a treia căsnicie
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Ultimă oră! Incendiu mare la spital. Pacienții sunt evacuați, a fost activat planul roșu
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici