InfoPolitic: Românii vor impozit progresiv şi impozitarea averilor şi luxului

Majoritatea românilor şi-ar dori un impozit progresiv şi impozitarea averilor și luxului, potrivit ultimului studiu InfoPolitic.

RomaniaTV.net
26 mai 2015, 08:56
InfoPolitic: Românii vor impozit progresiv şi impozitarea averilor şi luxului

Măsura scăderii TVA ar trebuie să fie însotită de o crestere a taxarii pentru cei cu venituri mari si de o intensificare a luptei impotriva evaziunii fiscale, potrivit studiului Infopolitic.

87% dintre romani cred ca averile mari trebuie taxate suplimentar, asta în conditiile in care nu exista nici un proiect privind renunţarea la cota unica. 85% dintre români doresc introducerea impozitului progresiv, iar 82% consideră că sunt necesare taxe mai mari pe consumul de lux.

Potrivit studiului, acest nivel poate fi rezultatul unor stereotipuri consolidate in timp (spre exemplu, ca cei care au reusit sa se imbogateasca in acesti 25 de ani au facut-o pe cai ilicite), dar ele reflecta si o dorinta a unei largi categorii de public de a simti egalitatea in fata legii si un tratament echitabil, in functie de venituri. 

De asemenea, sub 5% dintre români nu sunt de acord ca lucrurile ar functiona mai bine daca toti si-ar plati taxele si impozitele. Iar 6 din 10 romani sustin puternic pedepse mai dure pentru neplata taxelor, în timp ce 2 din 10 nu sustin acest lucru.