Impozit de 0,5% din venituri pentru exploatările forestiere şi extracţia unor minereuri

Camera Deputaţilor a adoptat marţi introducerea unui impozit de 0,5% pe veniturile obţinute din exploatarea forestieră, din extracţia cărbunelui şi a unor minereuri, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
03 sept. 2013, 11:01
Impozit de 0,5% din venituri pentru exploatările forestiere şi extracţia unor minereuri

Prevederile sunt incluse în ordonanţa Guvernului nr. 6/2013 privind instituirea unor măsuri speciale pentru impozitarea exploatării resurselor naturale altele decât gazele naturale.

Impozitul de 0,5% se aplică asupra veniturilor obţinute de operatorii economici, venituri care sunt luate în considerare la stabilirea cifrei de afaceri potrivit reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, după cum se arată în actul normativ.

Taxa se aplică pentru exploatările forestiere, pentru extracţia cărbunelui superior, a cărbunelui inferior, a petrolului brut, a minereurilor feroase, a minereurilor de uraniu şi toriu, a minereurilor metalifere.

„Operatorii economici calculează, declară şi plătesc lunar acest impozit până la data de 25 a lunii următoare”, mai prevede ordonanţa.

În expunerea de motive, Guvernul precizează că banii care se varsă la buget din acest impozit vor fi folosiţi ‘pentru susţinerea proiectelor de investiţii finanţate din fonduri europene’.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect.