Impozit pe avere, pentru acoperirea cheltuielilor cu pandemia. Bogaţii Argentinei vor plăti în plus până la 5%

Argentina a adoptat un nou impozit pe averile celor mai bogaţi, pentru a putea face faţă cheltuielilor generate de măsurile de combatare a pandemiei de coronavirus. Măsura vizează aproximativ 12.000 de argentinieni care au averi de peste 200 de milioane de pesos (2,5 milioane de dolari).

06 dec. 2020, 18:44
Impozit pe avere, pentru acoperirea cheltuielilor cu pandemia. Bogaţii Argentinei vor plăti în plus până la 5%

Bogaţii Argentinei vor plăti o rată progresivă de până la 3,5% pentru averea aflată în Argentina şi până la 5,25% pentru bunurile din afara ţării, potrivit acestei legi care reglemetează un nou impozit pe avere.

Din banii strânşi pe acest impozit pe avere, 20% vor merge la rechizite medicale, 20% drept ajutor pentru întreprinderile mici şi mijlocii, 20% pentru burse pentru studenţi, 15% pentru dezvoltarea socială, iar restul de 25% în companii de exploatare a gazelor, potrivit France 24. Guvernul preşedintelui de centru-stânga Alberto Fernandez speră să strângă 300 de miliarde de pesos.

Citeşte şi Încă o categorie de angajaţi români, scutită de la plata impozitului

O decizie similară a fost luată de Rusia. Vladimir Putin a promulgat pe 23 noiembrie o lege care majorează impozitele pentru venituri mari, anunțată în această vară, și care reprezintă o primă lovitură dată cotei unice de impozitare, cu care Rusia se mândrea. Din 2021, impozitul se majorează de la 13 la 15% pentru veniturile mai mari de cinci milioane de ruble pe an (55.350 euro la cursul actual). Impozitul pe veniturile mari a fost anunțat în vară de Vladimir Putin, concomitent cu măsuri de susținere a economiei afectate de pandemia de coronavirus.

Argentina a înregistrat aproape 1,5 milioane de infecţii şi aproape 40.000 de decese cauzate de coronavirus, devenind a cincea ţară din lume care a raportat un milion de cazuri confirmate în octombrie.

Măsurile de carantină au afectat şi mai mult o economie care se luptă cu şomajul, nivelul ridicat de sărăcie şi datoria publică masivă. Argentina este în recesiune din 2018.