Impozit pe vouchere. Cât vor plăti înapoi românii care primesc ajutor „gratuit” de la stat

Noile grile de salarizare prevăd o creştere de 60% a salariilor profesorilor, anunţă Ligia Deca. De asemenea, se vor acorda vouchere de vacanţă impozabile în următorii patru ani.

28 apr. 2023, 15:40
Impozit pe vouchere. Cât vor plăti înapoi românii care primesc ajutor „gratuit” de la stat

Vouchere şi salarii mărite contra grevă generală şi îngheţarea anului şcolar. Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a declarat ca a trimis Ministerului Muncii noile grile cu salariile profesorilor, care prevad o crestere medie de 60%. Potrivit ministrului Educatiei, este esential pentru sistemul de invatamant ca salariile profesorilor debutanti sa fie motivante. Declaratia a fost facuta in cadrul unei emisiuni la TVR Info, unde a vorbit despre problemele pe care le intampina, in prezent, sistemul de invatamant.

„Avem niste grile pe care le-am elaborat in lunile noiembrie, decembrie, ianuarie si pe care le-am transmis catre Ministerul Muncii si catre cabinetul Primului-ministru, pentru ca este esential sa avem o crestere salariala consistenta, pe masura rolului dascalilor. Grilele pe care le-am transmis prevad o crestere in medie de 60% a salariilor. Avem nevoie de salarii mult mai motivante pentru debutanti, noi am introdus chiar o bursa la valoarea salariului mediu de economie pentru cei care urmeaza mastratul didactic, de exemplu, ca sa ii motivam pe cei mai buni absolventi sa mearga in aceasta profesie”, a declarat Ligia Deca.

Vouchere de vacanţă 2023. Ce trebuie să ştie angajaţii, amenzile sunt şi de 10.000 de lei. Când expiră tichetele de vacanţă de anul trecut!
Ligia Deca a explicat cum s-a ajuns la decizia de a scoate din Legile Educatiei prevederile referitoare la salarizarea profesorilor.

Pentru mine, aceasta garantie de salarizare decenta, pe masura contributiei profesorilor la tot ce inseamna dezvoltarea societala, a fost o prioritate. De aceea a si ramas acea prevedere pana la discutia din Guvern, pana la aprobarea legilor in Guvern. Atunci a existat o discutie intre liderii coalitiei si federatiile sindicale, la care am participat, unde angajamentul politic pentru ca grila sa plece de la salariul unui debutant, care sa fie salariul mediu pe economie, angajamentul politic ramane. Coalitia s-a angajat ca acesta sa fie punctul de plecare pentru salariile dascalilor. Insa s-au ridicat ingrijorari de ordin tehnic, de tehnica legislativa, spunandu-se ca in elaborare se afla legea salarizarii unitare, care include toate grilele pentru toate sectoarele publice si nu putem avea prevederi paralele in legi speciale, existand un risc de neconstitutionalitate. In opinia mea, e mai putin important in ce lege trecem aceasta garantie”, a mai spus Deca.

Nu vor mai fi uitate salariile directorilor, care vor creste conform noii grile de salarizare, „tocmai pentru a avea cei mai buni manageri scolari, lideri in scoli”, a spus Ligia Deca.

Ministrul Educatiei a mai declarat ca nu poate face reduceri bugetare, avand in vedere nevoia crescuta de investitie in Educatie. „Nu putem taia de la Ministerul Educatiei ​daca vrem un viitor sustenabil”, a spus Ligia Deca.

Românii care vor primi vouchere încă patru ani. Trebuie să plătească pentru ele un impozit de 145 de lei

Vin veşti bune de la oficiali pentru două categorii de români: voucherele primite vor continua încă cel puţin patru ani. Profesorii și angajații din învățământ vor primi vouchere de vacanță încă cel puțin patru ani.

Suma propusă pentru a fi primită în contul anului 2023 este de 1.450 de lei, adică la fel cu cea primită anul trecut, precizează Ministerul Educației, potrivit edupedu.ro.

Suma de 1.450 de lei este impozabilă în luna în care beneficiul este acordat, iar potrivit Codului Fiscal, impozitul pe venit este de 10% în acest caz. Concret, angajații care primesc aceste vouchere de vacanţă trebuie să plătească 145 de lei impozit.

ANAF va trimite notificări persoanelor fizice, în funcţie de rezultatele analizei de risc. Noile modificări ale Codului de procedură fiscală, publicate în Monitorul Oficial
Voucherele de vacanţă pentru profesori vor fi emise și în acest an doar pe suport electronic, la fel ca anul trecut. Conform unui proiect de ordin de ministru, „beneficiază de acestea persoanele care au desfășurat efectiv activitate în anul pentru care se acordă, iar valoarea voucherelor de vacanță este proporțională cu perioada lucrată”.

Nu este cunoscută încă data acordării acestor vouchere de vacanţă, iar în răspunsul primit de la minister nu este precizată.

În anii trecuți, aceste beneficii s-au acordat în luna iunie, cu excepția anului 2021, când au fost suspendate pe fondul pandemiei. Potrivit documentului consultat, cei care nu vor să primească au 30 de zile la dispoziție să depună o cerere în acest sens.

Cadrul legislativ al cardurilor/voucherelor de vacanță

Conform OUG nr. 8/2009, voucherele de vacanță reprezintă un beneficiu extrasalarial pentru care pot opta atât angajatorii din mediul privat, cât și din mediul public (operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară).

Începand cu luna februarie 2022, voucherele de vacanță se acordă exclusiv pe suport electronic – Sodexo pune la dispoziția angajatorilor varianta de card de vacanță Turist Pass.

Totodată, prin OUG nr. 130/2021, incepand cu anul 2022, voucherul de vacanţă are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înţelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic..

Potrivit Legii nr.187 din 22 iunie 2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, voucherele de vacanta pot fi utilizate si pentru acoperirea cheltuielilor cu taberele scolare, nationale sau tematice, organizate pe teritoriul Romaniei, la care participa copilul titularului.

Vouchere de vacanţă: Care este valoarea sumelor încărcate pe cardul de vacanță

Spre deosebire de voucherele de vacanță, care aveau inscripționate valori fixe, cardul de vacanță este o variantă flexibilă, cu care angajatul poate achita orice sumă existentă pe acesta, eliminandu-se astfel necesitatea plății unei sume fixe.

În mediul privat, valoarea voucherelor de vacanță (sau a sumei încărcate pe card)  nu poate depăși șase salarii minime brute pe țară în decursul unui an fiscal, adică 18.000 de lei în momentul de față.

În ceea ce privește mediul public (operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară), valoarea actuala maximă a voucherelor de vacanță este de 1.450 de lei/angajat.

 

Indexarea voucherelor/cardurilor de vacanță

În mod uzual, indexarea beneficiilor extrasalariale se aliniază la schimbările din piața economică, însă pentru anul 2022 autoritățile au decis să păstreze valoarea de 1.450 de lei pentru bugetari, fără a mai indexa beneficiile destinate vacanței odată cu mărirea salariului minim pe economie.

Ce elemente conține cardul de vacanță

Pentru a fi acceptat de comercianți, cardul Turist Pass trebuie să conțină câteva elemente importante de identificare, prin care să se ateste faptul că beneficiarul este același cu utilizatorul. Acestea sunt:

  • Emitentul şi datele sale de identificare
  • Angajatorul şi datele sale de identificare
  • Date referitoare la perioada de valabilitate – voucherele de vacanță și sumele de pe cardul de vacanță Turist Pass sunt valabile un an de la data emiterii
  • Numele, prenumele şi codul numeric personal ale angajatului care este în drept să utilizeze voucherul de vacanţă
  • Cuvintele „VOUCHER DE VACANŢĂ ELECTRONIC”, cu majuscule, pe faţa cardului, precum și elementele de identitate vizuală ale brandului de turism al României
  • Interdicţia de a utiliza voucherul de vacanţă în afara unităţilor afiliate, imprimată pe versoul suportului electronic

 

Atribuții care trebuie respectate din punct de vedere legal

Iată obligațiile stabilite de Guvern și de Ministerul Muncii în privința voucherelor/a cardurilor de vacanță:

  • Conform legii nr.165/2018, voucherele de vacanță pot fi acordate doar angajaților care au contract de muncă valabil.
  • Cardul de vacanță poate fi alimentat exclusiv cu valoarea nominală a biletelor de valoare acordate de către angajator.
  • Utilizarea beneficiilor extrasalariale reprezentate de voucherele/cardurile de vacanță în alt scop decât cel prevăzut prin lege se sancționează cu 1,5 puncte- amenda, un punct- amenda fiind in valoare de 145 lei.
  • Faptele de comercializare a cardurilor/voucherelor de vacanță sunt sanctionate cu 14 puncte- amenda, reprezentand 2.030 lei, valoarea unui punct- amenda pentru anul 2022 fiind de 145 lei, sumă pe care o va achita angajatul (beneficiarul), angajatorul, unitatea afiliată şi/sau structura de primire turistică care săvârșește această faptă.
  • Voucherele de vacanţă emise pe card nu permit efectuarea de operaţiuni de retragere de numerar.
  • Angajații care lucrează concomitent pentru mai multe companii pot beneficia de vouchere de vacanta acordate numai de către angajatorul unde salariatul în cauză îşi are funcţia de bază, potrivit legii. In cazul in care nu se poate stabili functia de baza, salariatii au obligația de a anunța în scris unitatea de la care aleg să primească voucherele/cardul de vacanță, obligându-se să anunțe oficial, în termen de 10 zile lucrătoare, și ceilalți angajatori despre alegerea sa.
  • Angajații part-time sunt eligibili pentru acordarea voucherelor/cardurilor de vacanță.

 

Impozitarea cardurilor/voucherelor de vacanță

Conform prevederilor fiscale, se reține impozit pe venit în valoare de 10% din suma acordată sub formă de vouchere/card de vacanță. Angajatului i se impozitează această sumă, însă nu există alte obligații datorate statului.

Pentru tine, ca angajator, la determinarea profitului impozabil cheltuiala este deductibila în limita celor șase salarii/angajat, eliminându-se și obligația de plată a contribuției asiguratorii de muncă.