Impozitarea bacşişului se întoarce. Care este propunerea patronilor de restaurante

Publicat: Luni, 11 Februarie 2019 13:41 // Actualizat: Luni, 11 Februarie 2019 13:41 // Sursa: romaniatv.net

Asociaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) propune modificarea legislaţiei privind veniturile obţinute sub formă de bacşiş, solicitând ca acestea să fie evidenţiate separat în bonul fiscal, însă fără a se supune cotei de TVA, a declarat, luni, Dragoş Petrescu, preşedintele HORA, într-o conferinţă de presă.

Foto: Daily Mail

"Bacşişul nu ar trebui să se supună cotei de TVA, pentru că nu este asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii şi, ca urmare, bacşişurile oferite de clienţi se distribuie angajaţilor de către conducerea operatorului economic", a afirmat Petrescu.

Potrivit acestuia, veniturile din bacşiş ar trebui considerate venituri din alte surse şi impozitate la sursă prin aplicarea cotei de 10%.

"Operatorul economic va evidenţia în contabilitate operaţiunile de încasare a sumelor din bacşiş şi distribuirea acestora către angajaţi. Ospătarul este obligat să declare bacşişul la sfârşitul anului ca venit, urmând a fi impozitat cu 10%. Va fi declarat numai de o parte şi nu intră în responsabilitatea operatorilor", mai spune propunerea HORA.

Petrescu a arătat că, în România, deocamdată nu este implementată cultura bacşişului atât de puternic încât acesta să fie obligatoriu, aşa ca în alte ţări.

Datele HORA arată că, în lume, cultura bacşişului diferă de la o ţară la alta. Există ţări în care bacşişul se pune pe nota de plată, dar este cuviincios să mai laşi şi peste: Italia, Elveţia, Columbia, Egipt, Bolivia. Există ţări unde este inclus în nota de plată şi nu se aşteaptă nimic în plus: Argentina, Franţa, Brazilia.

De asemenea, există şi state în care clienţii lasă între 10% şi 20% din nota de plată, precum Germania, Marea Britanie, Cehia, Croaţia, Canada, Turcia, Grecia, Rusia, SUA.

Ţările în care nu se lasă bacşiş sunt Finlanda, Danemarca, Japonia, Noua Zeelandă, China.

În Uniunea Europeană, abordarea nu este unitară. Unele ţări, precum Spania, Bulgaria sau Ungaria, nu au nicio reglementare în legislaţie legată de acest subiect.

În Franţa, bacşişul este inclus pe bon, iar sumele sunt distribuite angajaţilor. Sunt considerate venituri ale angajaţilor şi taxarea se face la angajator.

În alte ţări, de exemplu Germania, Italia sau Cehia, aceste sume sunt incluse fie în preţul produselor, fie pe un rând separat pe bon, ca taxă pentru servicii, cuprinsă între 10% şi 15% din nota de plată. Sumele sunt venit ale companiei şi sunt distribuite angajaţilor şi astfel impozitate ca atare.

În SUA, unele state chiar au aprobat legi care să interzică bacşişul. Cele mai noi reglementări, propuse de Guvernul Trump în 2017, prevăd ca tipsul să revină angajatorului în totalitate, iar acesta să decidă împărţirea lui între staff-ul de servire şi cel din bucătărie, însă poate să-l şi păstreze.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
bacşiş bacşiş pe nota de plată bacşiş TVA
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
13 feb 11:24
Răspunde | Votează email 0 email
Ticu Marian
De multe ori m-am intrebat daca suntem un popor cu o gandire normala sau avem gargauni in cap. Surpriza pe care am avut-o, pardon pe care o am si in prezent este ca, toti vrem sa combatem coruptia si micile aetntii, dar culmea este ca fiecare individ si categorie sociala isi doreste ca pe langa salariul pe care il primeste pentru munca prestata sa mai primeasca si o mica sau mare atentie, dupa caz in functeie de cat de importanta se crede persoana carei I se solicita un serviciu . Astfel, mai deunazi, o parte a patronatelor din sfera serviciilor respectiv al restaurantelor au anuntat ca vor sa impuna, prin legislatia fiscala, in mod obligatoriu pe bonul fiscal un tips de 10% pentru serviciul ospatarilor. Toate acestea se intampla in momentul cand se duce o lupta de ani de zile, mai mult la nivel declarativ, de catre clasa politica, societatea civila si mass-media pentru eliminarea mitei si a micilor atentii din sistemul medical, administrativ sau chiar al serviciilor de taxi s.a.. Ce sa intelegem prin acest gest, ca suntem o tara in care mita, atentia, bacsisul reprezinta o stare de normalitate si ca coruptia este o stare de fapt ca un cancer endemic care ne macina intrega coloanal vertebrala a unui stat muribund al carui conducatori, mai mult sau mai putin, sunt tradatori de neam si de tara fiind aserviti puterilor straine si care nu dau doi bani pe o gloata care nu stie ce vrea si a carei indiferenta de sine este dusa pana la absurd. Ma gandesc ce s-ar intampla daca fiecare categorie sociala, pompieri, magistrati sau chiar soferii de pe autobuze, conductorii de tren ori femeile de serviciu ar percepe un bacsis pentru serviciile pe care le presteaza in virtutea indatoririlor de serviciu pe care le au, unde am ajunge sau de fapt unde am ajuns cu aceasta gandire tipic romaneasca decat intr-o infundatura a mizeriei umane fara demnitate si respect de sine si fata de colectivitatea din care facem parte.
1
EUR
4.7223
RON
25 Jun
noapte 20 °
zi 31 °
Ultimele joburi adaugate
24 H