Impozite 2023. Cum scapi de plata majorată a taxelor locale, mai sunt câteva zile până când se mai acordă reducerea din 2023

Persoanele fizice care plătesc integral impozitul pe clădiri, terenuri sau mijloace de transport înainte de 31 martie 2023 primesc o reducere de 10%.

15 mart. 2023, 09:41
Impozite 2023. Cum scapi de plata majorată a taxelor locale, mai sunt câteva zile până când se mai acordă reducerea din 2023
Impozite

Impozite 2023. Persoanele fizice care la finalul anului 2022 aveau în proprietate clădiri, terenuri sau mijloace de transport și plătesc impozitul mai devreme beneficiază de reducere.

Potrivit Legii nr. 227/2015 din Codul fiscal, impozitul se plătește anual în două rate egale. Primul termen este până pe 31 martie și al doilea este până pe 31 septembrie.

Reducere la plata impozitului anticipat, până pe 31 martie 2023

Persoanele fizice care plătesc integral impozitul pe clădiri, terenuri sau mijloace de transport înainte de 31 martie 2023 primesc o reducere de 10%. Însă, dacă valoarea impozitului este de 50 de lei, persoana trebuie să achite toată suma pană la primul termen de plată.

Plata impozitului și taxelor locale: ce modalități sunt disponibile

Plata impozitului și a altor taxe locale se poate face atât fizic, cât și online.

Impozite 2023. Plata fizic cu numerar sau cu cardul

Plata fizic cu numerar sau cu cardul se poate face la ghișeele administrațiilor financiare, la casieriile direcțiilor de impozite, taxe locale și la ghișeele Poștei Române aflate în raza de domiciliu, potrivit mfinante.gov.

Impozite 2023. Plata fizic doar cu numerar

Plata fizic doar cu numerar se poate face prin serviciul Westaco Express sau la stațiile de pată Self Pay în sectoarele 2, 4, 5 și 6.

Salarii pompieri 2023. Pentru câţi bani pe lună îşi riscă viaţa angajaţii chemaţi la 112

Plata impozitelor online

Pentru plata online a impozitelor, persoanele au următoarele variante:

► Internet Banking (virament bancar în contul special dedicat acestui tip de plată);

► Pe site sau prin aplicația ghiseul.ro;

► Prin aplicația eSector 6, pentru cei care locuiesc în Sectorul 6;

Ce se întâmplă dacă nu plătești impozitul la timp

Impozite 2023. În cazul în care persoanele nu plătesc impozitul la timp, vor primi acasă o somație prin care vor fi înștiințați că figurează cu sume restante, potrivit ditl3.ro.

Dacă nu achită sumele restante nici după această etapă, după caz, vor primi popriri asupra disponibilităților bănești (de natură salarială, pensii, chirii, etc) precum și poprire pe conturile bancare.

Taxe și impozite majorate în București din 2024 / PROIECT

În cazul în care nu se recuperează banii nici de pe urma popririlor, se vor sechestra bunurile imobile și mobile pe care le deține persoana în cauză.

Ulterior, aceste bunuri vor fi valorificare prin vânzare prin licitație publică.