Impozitul pe locuinţă în 2020. Reduceri şi facilităţi

Impozitul pe locuință în 2020 trebuie plătit anual de oricine are o clădire în proprietate, informează dcbusiness.ro. Impozit se calculează în funcție de mai multe elemente.    

RomaniaTV.net
01 ian. 2020, 08:26
Impozitul pe locuinţă în 2020. Reduceri şi facilităţi

Conform sursei citate, statul acordă o reducere de 10% pentru cei care își plătesc impozitul pe locuință 2020 integral până pe 31 martie. Impozitul se poate plăti și în două tranșe egale, până la 31 martie și până la 30 septembrie. Pentru cei care au în proprietate mai multe clădiri care se află în aceeași unitate administrativ-teritorială, impozitul se calculează și se plătește cumulat.

Plata impozitelor se poate face și online, prin intermediul site-ului ghiseul.ro, dar contribuabilul trebuie să verifice anterior, pentru că nu toți primarii au aderat la această platformă. Pentru plata online este nevoie de un user și o parolă. Acestea se obțin de la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale, în urma depunerii unei cereri și a unei copii după actul de identitate.

Există și persoane care sunt exceptate de la plata impozitului pe locuință. Este cazul clădirilor aflate în proprietate sau coproprietatea veteranilor, văduvelor de război și a văduvelor nerecăsătorite, persoanele cu handicap, a persoanelor încadrate în gradul 1 de invaliditate, a reprezentanților legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat cât și a minorilor cu gradul 1 de invaliditate.

Totodată nu se plătesc impozite nici pentru „clădirile care sunt utilizate ca sere, solare, răsadnițe, ciupercării, silozuri pentru furaje, silozuri și/sau pătule pentru depozitarea și conservarea cerealelor, cu excepția încăperilor care sunt folosite pentru alte activități economice”, așa cum se menționează în Codul fiscal.

În luna mai 2019 a fost adusă o modificare codului fiscal în sensul că au fost adăugate categorii de persoane care sunt scutite de plata impozitelor, respectiv: persoanele care supraveghează, au în îngrijire sau în întreținere persoane cu handicap grav sau accentuat, respectiv gradul I de invaliditate.

Impozitul pe locuință 2019 se calculează aplicând o cotă între 0,08% 0,2 asupra valorii clădirii, iar pentru București cota se stabilește de către Consiliul General al Municipiului București. Valoare se obține înmulțind suprafața construită cu valoarea impozabilă. Impozitul pe locuință fluctuează și în funcție de rangul localității și zona în care se află proprietatea. 

Impozitul pe locuință poate varia de la an la an și în funcție de inflație și de hotărârile consiliilor locale.

 

Citește și:

Scutire de impozit pentru pensionarii care închiriază casa studenţilor sau elevilor