Împrumutul în valută devine amintire. Creditele vor fi mai scumpe şi numai în lei

Noile restricţii impuse de BNR obligă băncile să se reorienteze spre creditele în lei. Nici acestea nu vor fi însă ieftine. Analiştii se aşteaptă ca BNR să majoreze dobânda de referinţă. Mai mult, băncile percep comisioane din ce în ce mai mari.

RomaniaTV.net
18 oct. 2012, 14:19
Împrumutul în valută devine amintire. Creditele vor fi mai scumpe şi numai în lei

Specialiştii spun că, pe termen lung, creditele în lei sunt mai avantajoase decât cele în valută. Astfel, băncile au redescoperit finanţările în moneda naţională.

Este normal până la urmă să primeşti credite în moneda în care ai veniturile. Pe de altă parte BNR a impus mai multe restricţii în ceea ce priveşte creditele în valută, ceea ce determină o încadrare mai bună a clienţilor pentru creditele în lei„, spune Marius Istrati, şef departament bancă.

Ultimele date ale Băncii Naţionale arată însă o scumpire a creditelor în lei în lunile iulie şi august. Mai mult, unii analişti se aşteaptă ca BNR să majoreze dobânda de referinţă în următoarea şedinţă, din cauza inflaţiei din septembrie. Şi nu ar fi singura scumpire. Din cauza creditelor neperformante, dar şi a finanţării limitate de la grupurile mamă, băncile au găsit ca soluţie pentru majorarea veniturilor creşterea comisioanelor. De exemplu CEC Bank a introdus un nou comision lunar pentru administrarea contului, în valoare de 2,5 lei.

Şi BRD a scumpit comisioanele, iar pentru interogarea soldului se percepe acum o taxă de 2,25 de lei. Aceste scumpiri îi afectează pe toţi clienţii, fie că au un cont de economii, fie că au deschisă o linie de credit.