Împuşcături la graniţa dintre Polonia şi Belarus. Situaţia devine tot mai tensionată, sunt aşteptate noi confruntări între militari şi migranţi

Situația de la granița polono-belarusă este tot mai tensionată. Soldații polonezi puternic înarmați apără gardul construit de-a lungul frontierei și chiar pulverizează spray cu piper dacă migranţii încearcă să îl dărâme.

09 nov. 2021, 16:43
Împuşcături la graniţa dintre Polonia şi Belarus. Situaţia devine tot mai tensionată, sunt aşteptate noi confruntări între militari şi migranţi

În repetate rânduri s-au auzit mai multe împuşcături în zonă, potrivit sunetelor surprinse pe imaginile video. Se crede că împușcăturile au fost trase totuşi în aer. În timp ce Belarus îi acuză pe soldaţii polonezi, aceştia din urmă, la rândul lor, îi arată cu degetul pe militarii belaruşi.

Autorităţile poloneze, care estimează la 3.000-4.000 numărul migranţilor de la graniţă, au desfăşurat la frontieră mii de soldaţi şi se pregătesc pentru noi confruntări între forţele de ordine şi migranţi.

Aceştia din urmă au făcut focuri de tabără pentru a se încălzi de-a lungul gardului de sârmă ghimpată dincolo de care doresc să treacă. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a vizitat marţi dimineaţă zona de frontieră cu Belarusul în apropierea localităţii Kuznica şi le-a mulţumit soldaţilor pentru ”misiunea dificilă” pe care o efectuează. Migranţii au folosit luni lopeţi, bâte şi alte instrumente pentru a rupe gardul de sârmă ghimpată.

Citeşte şi Stare de urgenţă la graniţele UE. Sute de migranţi aflaţi sub controlul unor belaruşi înarmaţi sunt gata să ia cu asalt graniţa Poloniei VIDEO

În acest timp, Ministerul de Externe din Belarus a avertizat Polonia ”să nu recurgă la vreo provocare împotriva Republicii Belarus pentru a justifica posibile acţiuni militare ilegale împotriva oamenilor neînarmaţi lipsiţi de apărare”. La rândul său, Ministerul Apărării polonez a anunţat că forţele de securitate belaruse se îndreaptă către zonele de graniţă unde s-au adunat migranţii, publicând şi o înregistrare video ce arată un şir de bărbaţi în uniformă aflaţi în marş în pădure la frontieră.

Citeşte şi Polonia a declarat stare de urgenţă, pentru prima oară după război. Situaţia de la frontiera cu Belarus devine din ce în ce mai problematică

Potrivit agenţiei de presă belaruse Belta, preşedintele rus Vladimir Putin şi cel belarus Aleksandr Lukaşenko au discutat marţi la telefon despre criza migraţiei de la frontiera belaruso-poloneză şi şi-au exprimat preocuparea faţă de prezenţa trupelor poloneze acolo.