Stare de urgenţă la graniţele UE. Sute de migranţi aflaţi sub controlul unor belaruşi înarmaţi sunt gata să ia cu asalt graniţa Poloniei VIDEO

Polonia avertizează luni că sute de migranţi se îndreaptă către frontiera poloneză, frontiera externă de est a Uniunii Europene (UE), dinspre Belarus.

08 nov. 2021, 16:53
Stare de urgenţă la graniţele UE. Sute de migranţi aflaţi sub controlul unor belaruşi înarmaţi sunt gata să ia cu asalt graniţa Poloniei VIDEO

Informaţii foate îngrijorătoare de la frontieră. Un grup de migranţi s-a adunat în Belarus, în apropiere de frontiera cu Polonia. Ei se îndrepată către frontiera Republicii Polonia. Ei vor încerca să intre în Polonia în masă”, a anunţat într-o postare pe Twitter un purtător de cuvânt al ministrului care coordonează serviciile speciale, Stanislaw Zaryn, postând înregistrări video în care apar sute de migranţi în Belarus.

Informaţii noi arată că grupul se află sub controlul strict al unor belaruşi înarmaţi. Ei decid direcţia în care se îndreaptă grupul”, acuză pe Twitter autorităţile poloneze. ”Serviciile poloneze sunt pregătite de orice eventualitate”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter adjunctul ministrului de Interne Maciej Wasik.

Potrivit unei geolocalizări efectuate de către serviciul de fact-checking AFP, una dintre înregistrări a fost realizată în clădri din Bruzgi, în Belarus, la 1,2 kilometri de frontiera cu Polonia. Grăniceri belaruşi au confrmat într-un comunicat că, ”în acest moment, un grup mare de refugiaţi, cu bunuri personale, se deplasează de-a lungul autostrăzii către frontiera cu Polonia”.

Citeşte şi Focuri de armă la frontiera dintre Belarus şi Polonia pentru a doua zi consecutiv

Uniunea Europeană îl acuză pe preşedintele belarus Alensandr Lukaşenko, care dezminte aceste acuzaţii, de faptul că a orchestrat un val de migranţi şi refugiaţi, provenind în principal din Orientul Mijlociu, care să intre pe teritoriul UE, ca represalii faţă de sancţiuni impuse de către Bruxelles regimului, în urma unei reprimări brutale a opoziţiei.

Migranţi şi refugiaţi declară adesea că au fost obligaţi să traverseze frontiera de către funcţionari belaruşi şi că au fost respinşi apoi pe teritoriul belarus de către autorităţi poloneze. Cel puţin zece migranţi au murit, până în prezent, în regiune – dintre care şapte de partea poloneză a frontierei, potrivit cotidianului polonez Gazeta Wyborcza.

Citeşte şi Polonia a declarat stare de urgenţă, pentru prima oară după război. Situaţia de la frontiera cu Belarus devine din ce în ce mai problematică


loading...