Imunitate sporită pentru judecătorii CCR. Raport favorabil în Comisia Juridică a Senatului

Publicat: Miercuri, 15 Noiembrie 2017 17:25 // Actualizat: Miercuri, 15 Noiembrie 2017 17:25 // Sursa: romaniatv.net

Comisia juridică a Senatului a votat, miercuri, un raport de adoptare la iniţiativa legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, care prevede o imunitate sporită pentru judecătorii CCR.

Chiar dacă imunitatea judecătorilor este mai extinsă decât a oricărui alt demnitar al statului, apreciem că aceasta se impune din perspectiva necesităţii asigurării unei protecţii legitime unor demnitari care, în exercitarea unui mandat limitat în timp la cel mult nouă ani, nu au nici statutul politic al parlamentarilor sau al preşedintelui României, nici o funcţie de carieră profesională ca în cazul magistraţilor”, susţine deputatul minorităţilor, Adnagi Slavoliub, iniţaitorul proiectului, în expunerea de motive.

Astfel, potrivit amendamentului adoptat de senatorii jurişti judecătorii Curţii „nu pot fi reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi decât cu încuviinţarea plenului CCR, la cererea ministrului Justiţiei, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”. Încuviinţarea se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor CCR, după ascultarea judecătorului în cauză”.

În forma adoptată de Camera Deputaţilor, încuviinţarea plenului CCR era necesară şi în vederea urmăririi penale sau a trimiterii în judecată penală.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
CCR Curtea Constituţională imunitate judecatori CCR Senat
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8297
RON
30 Mar
noapte 3 °
zi 5 °
Ultimele joburi adaugate
24 H