Imunitatea lui Borbely, salvată de lipsa de cvorum

Cererea DNA de ridicare a imunităţii deputatului UDMR Borbely Laszlo nu a mai fost supusă votului plenului Camerei din lipsă de cvorum. Puterea nu a reuşit să adune în sală 164 de deputaţi, numărul minim necesar pentru a decide începerea urmăririi penale împotriva fostului ministru acuzat de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere.

RomaniaTV.net
24 apr. 2012, 11:32
Imunitatea lui Borbely, salvată de lipsa de cvorum

Sesiunea de vot final a Camerei Deputaţilor nu a mai avut loc datorită lipsei de cvorum. Iniţial, s-a efectuat apel nominal, prezenţa ridicându-se la exact 164 de deputaţi. În schimb, la votul electronic au apărut doar 134 de voturi exercitate, astfel că şedinţa a fost suspendată.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, marţi, că votul în cazul fostului ministru Laszlo Borbely va fi dat de plenul Camerei săptămâna viitoare sau peste două săptămâni.

În mod normal, votul ar trebui dat în sesiunea de vot final de săptămâna viitoare. Însă apropierea alegerilor locale, conjugată cu continuarea grevei parlamentare a USL face ca adunarea deputaţilor în cvorum să fie tot mai dificile de obţinut.

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a dat aviz favorabil cererii de începere a urmăririi penale în cazul deputatului UDMR Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului în data de 10 aprilie. Au fost şapte voturi „pentru” şi trei voturi „împotrivă”, a anunţat preşedintele Comisiei Juridice, Daniel Buda. Raportul deputaţilor jurişti va fi trimis marţi Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.

Plenul Camerei Deputaţilor este cel în drept să solicite începerea urmăririi penale faţă de Laszlo Borbely, a precizat preşedintele Comisiei Juridice, Daniel Buda.

La ieşirea de la audierile din Comisia juridică, Borbely şi-a clamat din nou nevinovăţia. În sprijinul acestei teze, deputatul UDMR a arătat că, de la percheziţia efectuată la apartamentul soacrei sale din Bucureşti, în iulie 2010, nu au mai apărut la dosar probe concludente.

„După ce din iulie 2010, 15 persoane au fost interceptate, unele din anturajul meu, altele din instituţii usbordonate Ministerului Mediului, dar şi patroni de firme de construcţii, nu există nicio probă materială care să demonstreze faptele de care sunt acuzat”, a declarat Borbely Laszlo.

De asemenea, el a respins şi acuzaţiile de fals în declaraţiile de avere precizând că nu avea cum să treacă în declaraţii două locuinţe al căror proprietar nu era el. Apartamentul din Bucureşti este proprietatea soacrei sale, în timp ce pentru locuinţa din Târgu Mureş nu întocmise decât un precontract.

„Dacă DNA avea curiozitatea să mă audieze ca martor, atunci nu mai cheltuia atâţia bani publici audiind 65-70 de martori care spun toţi că nu există niciun fel de eventuală presiune a mea în ceea ce priveşte acele fapte penale (…) Nu mai era nevoie să audieze tâmplari, dulgheri, designeri pentru a face cinci dosare penale ce demnstrează doar nevinovăţia mea”, susţine Borbely, adăugând că la dosarul DNA apar înregistrări ae convorbiri private ale soţiei sale, ce nu au niciun fel de legătură cu dosarul.

Ministrul Mediului Laszlo Borbely şi-a prezentat demisia în data de 5 aprilie după ce procurorii DNA au solicitat să-i fie ridicată imunitatea. Laszlo Borbely este acuzat de trafic de influenţă şi fals în declaraţii.

„Direcţia Naţională Anticorupţie a sesizat Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a solicita Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru obţinerea cererii necesare urmării penale faţă de Laszlo Borbely, deputat în Parlamentul României şi ministru al Mediului şi Pădurilor, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi infracţiunea de fals în declaraţiile de avere, în formă continuată”, a precizat DNA.

Procurorul general al României a înaintat, miercuri, ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, sesizarea procurorilor anticorupţie privindu-l pe ministrul mediului Laszlo Borbely.