Stare de urgenţă în Australia, bilanţul incendiilor creşte de la o oră la alta: 18 morţi, 17 dispăruţi. Fumul ajunge în Noua Zeelandă

Incendiile din Australia nu par a se apropia de sfârșit. Suprafețe tot mai mari sunt afectate în sud-estul țării, iar fumul gros ajunge tocmai în Noua Zeelandă, informează Reuters. Există un ordin de evacuare care se aplică pe sute de kilometri de coastă, zona turistică cea mai populată. Multe drumuri au fost închise, iar unele stațiuni sunt izolate de flăcări. A fost lansată o operațiune amplă pentru a-i evacua pe cei de acolo pe mare și pe calea aerului. Incendiile au început în septembrie, când în Australia încă era primăvară.

RomaniaTV.net
02 ian. 2020, 09:25
Stare de urgenţă în Australia, bilanţul incendiilor creşte de la o oră la alta: 18 morţi, 17 dispăruţi. Fumul ajunge în Noua Zeelandă

Autorităţile din statul australian New South Wales (sud-est) au anunţat joi decretarea stării de urgenţă timp de o săptămână în contextul înrăutăţirii, începând cu ziua de sâmbătă, a condiţiilor meteorologice care favorizează producerea incendiilor, informează DPA.

Premierul acestui stat, Gladys Berejiklian, a precizat că starea de urgenţă va fi instituită începând de vineri şi va fi în vigoare şapte zile, perioadă în care comandantul Departamentul rural de pompieri va beneficia de prerogative suplimentare în lupta cu flăcările.

Printre măsurile excepţionale care pot fi instituite se numără evacuări forţate, închiderea unor porţiuni de drumuri sau ordine către forţele de ordine pentru a duce la îndeplinire anumite misiuni.

Un val de caniculă care traversează continentul pornind din vest urmează să ajungă sâmbătă pe coasta de sud-est, aducând vânturi puternice şi temperaturi de peste 40 de grade Celsius, potrivit previziunilor Biroului de Meteorologie.

Bilanțul în acest moment este de 18 morți, 17 dispăruți, 1.400 de case distruse și 5 milioane de hectare arse. În ceea ce privește fauna, situația este și mai dezastruoasă: un sfert din populația de koala a pierit în flăcări, inclusiv reptile și păsări. 

incendii Australia

Zeci de mii de turişti au părăsit în grabă orașele populate de pe litoralul Australiei. S-au format cozi lungi la magazine sau stații de benzină, pentru că locuitorii şi turiştii vor să se aprovizioneze pentru a se refugia în adăposturi subterane sau pentru a fugi. Multe magazine şi benzinării erau deja golite. Mai mult, principalele drumuri au fost închise din cauza riscurilor de incendiu, lăsând şoferilor doar câteva rute de scăpare, ceea ce a provocat mari blocaje în trafic.

 

incendii Australia

Situația este gravă și pentru că peste 50.000 de oameni au rămas fără curent electric şi unele oraşe nu au acces la apa potabilă.

Incendii uriaşe mistuiesc de săptămâni întregi Australia, noi focare apărând aproape zilnic din cauza temperaturii ridicate şi a vântului, după o perioadă de trei ani de secetă. Alimentate de temperaturi înalte şi de vânturi puternice, peste 200 de incendii se înregistrează în prezent în statele New South Wales şi Victoria din sud-estul Australiei, ameninţând să afecteze mai multe oraşe.

De la începutul săptămânii, şapte persoane şi-au pierdut viaţa în statul New South Wales, inclusiv un pompier voluntar, iar o persoană este, în continuare, dată dispărută.

Sâmbătă, temperaturile sunt prognozate să depăşească 40 de grade Celsius de-a lungul coastei de sud, ceea ce creşte probabilitatea apariţiei de noi focare.

incendii Australia

Producerea de incendii în Australia este normală vara, dar cele de acum sunt printre cele mai grave din istoria înregistrării acestora, punând presiune asupra politicilor privind schimbările climatice ale premierului conservator Scott Morrison.

 

Citește și:

Calamităţi naturale produse în 2019. Fenomenele care produc îngrijoare şi în 2020