În cât timp ajunge pensia la beneficiar, din momentul depunerii dosarului de pensie

Ajunşi la finalul carierei, persoanele în vârstă au de aşteptat între 45 şi 60 de zile până primesc prima pensie, fiind nevoiţi să trăiască din ceea ce au agonisit, dacă au putut agonisi, din împrumuturi sau din mila rudelor. Situaţia nu este una nouă, ci trenează de mai mulţi ani şi chiar dacă politicienii se arată revoltaţi de situaţie în momentul când sunt în opoziţie, când ajung la putere ridică din umeri şi spun că nu se poate găsi o soluţie pentru scurtarea acestui timp.

04 aug. 2019, 16:20
În cât timp ajunge pensia la beneficiar, din momentul depunerii dosarului de pensie

„Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii, în timp ce alte cinci zile sunt alocate pentru comunicarea deciziei. Urmează transmiterea către CNPAS a datelor pentru alocarea banilor şi tipărirea cupoanelor, ceea ce poate însemna încă o lună. În aceste condiţii persoana care tocmai s-a pensionat rămâne cel puţin 60 de zile fără nici un fel de venit. Deşi au ieşit la pensie, acest lucru nu înseamnă că aceşti oameni nu mai trebuie să mănânce, că nu mai au facturi de plătit sau că nu mai trebuie să-şi cumpere medicamente în situaţia în care suferă de diverse boli”, susţinea senatorul botoşănean Doina Federovici, pe timpul guvernării Cioloş, potrivit monitorulbt.ro.

Citeşte şi A fost modificată legea pensiilor! Care sunt românii care vor rămâne fără venituri

Ajunsă între timp la guvernare şi chiar vicepreşedinte al Senatului, iar colegul său de organizaţie Marius Budăi ministru al Muncii, acum, Doina Federovici susţine că reducerea acestui termen nu se poate face din punct de vedere tehnic. „Mi-a explicat o doamnă secretar de stat din Ministerul Muncii toate termenele care trebuie îndeplinite şi am înţeles că această perioadă nu se poate reduce”, a declarat Doina Federovici.

La rândul său, Marius Budăi susţine că pe lângă faptul că această perioadă nu se poate reduce, nu se poate institui nici măcar o indemnizaţie tranzitorie, de exemplu, la nivelul pensiei minime, care să fie plătită celor care vor să iasă la pensie din momentul depunerii dosarului, variantă evocată şi de Doina Federovici în interpelarea făcută în urmă cu trei ani: „Dacă în unele state întocmirea dosarului de pensionare poate începe din ultima parte a activităţii, iar trecerea la pensie este de neobservat pentru beneficiar, în alte state, cei care ies din câmpul muncii primesc temporar o pensie provizorie, care să le asigure traiul până la calcularea definitivă a pensiei, când se face şi regularizarea”.

„Eu vă spun clar că nu se poate. Atunci când vorbim de drepturi băneşti nu vorbim de indemnizaţii în sume tranzitorii, care ulterior pot duce la neplăceri dacă-i dau mai mult decât ar trebui să-i dau, dacă-i dau mai puţin…, oricând lumea poate fi nemulţumită. Constituţia spune foarte clar, pensia este o proprietate, vine pe un drept cotizat de atâţia ani de zile şi este în sumă fixă. Nu mergem pe indemnizaţii tranzitorii sau pe orice altceva”, a conchis Marius Budăi.