În cât timp ar reacţiona NATO dacă România ar fi atacată

Fortele aeriene si terestre ale NATO ar putea interveni in cateva ore in apararea Romaniei, in cazul in care ea ar fi atacata, afirma Iulian Chifu, consilier prezidential pentru afaceri strategice si securitate internationala.

RomaniaTV.net
15 sept. 2014, 12:50
În cât timp ar reacţiona NATO dacă România ar fi atacată

„Avem deja prezenta militara in regiune pe toate dimensiunile: aeriana, inclusiv politie aeriana, terestra si navala. Declaratia finala a ultimului summit NATO marcheaza nivelul de angajament pe toate aceste dimensiuni, iar planificarea apararii presupune o formula elaborata, care va fi gata in scurt timp. Tipul de forte introdus (very high readiness forces) la ultimul summit NATO stabileste reactia militarilor Aliantei la nivel de ore. Pana acum, planul ‘high readiness’ al NATO insemna la nivel de 24-48 de ore”, a declarat Iulian Chifu, intr-un interviu pentru Romania Libera. Si nu este vorba doar despre aviatie, ci si de fortele terestre.

SRI anunţă noi măsuri de SECURITATE luate de România, în contextul conflictului din Ucraina

„Au fost o serie de exercitii comune in Marea Neagra si vor mai fi si altele dupa propunerile facute de Statele Unite: sunt elemente care asigura securitatea in aceasta zona. In ceea ce priveste fortele terestre, o sosire eventuala poate avea loc imediat, daca e cazul.

In orice caz, se vor instala in statele NATO din flancul estic elemente de prepozitionare, rezerve de combustibil, armament si se vor face exercitii cu fortele care ar urma sa intervina intr-o eventuala situatie. Cand se va da alarma, aceste categorii de forte vor interveni la nivel de ore. Totusi, Romania nu are o vecinatate care sa duca la o reactie militara si, in plus, are propria ei aparare”, a mai precizat consilierul prezidential.

„Rusia vrea o a doua Transnistrie în estul Ucrainei”. REACŢIA DURĂ a lui Serghei Lavrov

Presedintele Traian Basescu a anuntat la finalul summitului care a avut loc in Tara Galilor ca Romania va avea pe teritoriul ei o structura de comandament NATO functionala, in contextul crizei din Ucraina.

„Vom avea o structura de comandament NATO. In documentele care nu sunt destinate publicitatii, Romania figureaza ca fiind stat care va oferi facilitati pentru un comandament NATO de dimensiuni acceptabile, dar noi stim ca unul dintre comandamente va fi pe teritoriul Romaniei. Prin adoptarea Planului de actiune s-a decis prezenta NATO pe teritoriul statelor de la frontiera de est a NATO, inclusiv pe teritoriul Romaniei”, a declarat presedintele.