În caz de CUTREMUR, România ar putea înregistra pagube de aproape 7 miliarde de euro

Paguba aşteptată în România în cazul unui cutremur similar celui din 1977 este de circa 6,6 miliarde de euro, la clădiri, asigurările acoperind doar 1,51 miliarde de euro, a declarat, sâmbătă, Aurel Badea, responsabil Secţiune Asigurări de Bunuri şi Proprietăţi Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), care a citat un raport realizat de AON.

RomaniaTV.net
16 apr. 2016, 15:53
În caz de CUTREMUR, România ar putea înregistra pagube de aproape 7 miliarde de euro

În aceste condiţii, majoritatea pagubelor nu sunt asigurate şi trebuie susţinute fie de populaţie, fie de statul român.

Conform modelului ‘IF Quake’ folosit de AON la realizarea studiului comandat de UNSAR, cutremurul din zona Vrancei din anul 1977 corespunde unei perioade de revenire de 220 ani, scrie agerpres.

„Ce se întâmplă la un cutremur? Sursa este un raport făcut de AON la solicitarea UNSAR, a grupului de lucru ASF şi a celorlalţi actori implicaţi în modificarea de legislaţie. Este o cifră rezultată dintr-un model matematic, fiind vorba doar despre locuinţe, fără anexe, doar partea de clădiri. Paguba aşteptată în caz de cutremur este de circa 6,6 miliarde de euro, din care asigurate ar fi 1,5 miliarde de euro”, a spus Aurel Badea.

Numărul de daune estimat este de 846.856, din care 698.882 neasigurate, iar 147.974 asigurate prin asigurările facultative. Din totalul daunelor, 17,5% ar fi acoperite prin asigurare.