În ce condiţii poate fi refuzată portarea unui număr de telefon. Precizări ANCOM

Orice utilizator de servicii de telefonie mobilă are dreptul să-și porteze numărul de telefon la un alt operator decât cel la care îl are înscris. Portarea este gratuită și nu poate fi refuzată de operator, potrivit Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Totuşi, există anumite situaţii stabilite prin lege în care portarea poate fi refuzată.

08 iun. 2021, 09:50
În ce condiţii poate fi refuzată portarea unui număr de telefon. Precizări ANCOM

În ce condiţii poate fi refuzată portarea unui număr de telefon. ANCOM precizează, într-un comunicat, că operatorii de telefonie pot refuza portarea unui număr de telefon în situaţiile pe care le vom enumera în cele ce urmează.

În ce condiţii poate fi refuzată portarea unui număr de telefon

  • cererea de portare nu este corect completată;
  • datele de identificare a abonatului sunt incorecte sau nu corespund cu numărul ce se dorește portat;
  • numărul se regăsește în una dintre categoriile de resurse de numerotație exceptate de la portabilitatea numerelor (numere interne ale operatorilor, numere naționale scurte de tipul 1tv(xyz) etc.);
  • operatorul donor nu furnizează servicii prin intermediul numărului respectiv (de exemplu, prin încetarea contractului ca urmare a unei solicitări venite din partea utilizatorului anterior depunerii cererii de portare);
  • numărul pentru care se solicită portarea nu a fost utilizat pentru convorbiri în rețeaua operatorului donor;
  • cartela SIM este declarată pierdută ori furată.

La rândul său, operatorul la care se dorește portarea poate refuza portarea numărului în cazul în care nu furnizează tipul de serviciu solicitat de utilizator.

Citeste si Anunţ şoc pe piața de telefonie mobilă. Un important producător a renunțat deja să mai producă smartphone-uri

Când nu poate fi refuzată portarea

Portarea nu poate fi refuzată în următoarele situaţii:

  • existența unor datorii ale abonatului către operatorul donor;
  • existența unei durate minime a contractului încheiat cu operatorul donor;
  • suspendarea furnizării serviciului prin intermediul numărului respectiv.

Portarea este gratuită și tot ce trebuie să facă cel interesat este să completeze o cerere prin care solicită transferul numărului, ce trebuie depusă la operatorul la care dorește să se porteze.

Odată cu depunerea cererii și acceptarea acesteia de către noul operator de telefonie, contractul cu vechiul operator încetează automat, nefiind necesar vreun demers suplimentar.

Potrivit ANCOM, „portarea numărului de telefon către un alt operator nu anulează obligațiile asumate de utilizatori la semnarea contractului cu operatorul inițial. De exemplu, dacă se solicită portarea înainte de expirarea perioadei minime a contractului, este posibil ca utilizatorul să fie nevoit să achite penalități de reziliere anticipată, iar dacă sunt facturi restante, acestea vor trebui achitate. Același principiu se aplică și în cazul în care utilizatorii au achiziționat echipamente odată cu achiziționarea serviciului de comunicații electronice”.

În mod normal, solicitarea unei taxe de reziliere, atunci când clienții doresc încetarea contractului de telefonie mobilă, este considerată, potrivit legislației în vigoare, abuzivă. Totuși, în anumite situații, această solicitare este considerată justificată.

Cum se face portarea numărului de telefon

În momentul în care utilizatorii aleg să își porteze numărul de telefon, trebuie să completeze o cerere de portare prin care solicită transferul numărului. Cererea trebuie depusă la operatorul la care doresc să se porteze. Odată cu acceptarea cererii de către noul furnizor, contractul cu vechiul furnizor încetează automat, nefiind necesar vreun demers suplimentar din partea utilizatorilor.

Citeste si Alertă de securitate! Conturi de WhatsApp din România, deturnate de către atacatori. Cum au reuşit hackerii să pună mâna pe datele utilizatorilor!

Portarea numărului de telefon către un alt operator nu anulează obligaţiile asumate de utilizatori la semnarea contractului cu operatorul inițial. De exemplu, dacă se solicită portarea înainte de expirarea perioadei minime a contractului, este posibil ca utilizatorul să fie nevoit să achite penalitați de reziliere anticipată. De asemenea, dacă există facturi restante, acestea vor trebui achitate. Același principiu se aplică și în cazul în care utilizatorii au achiziționat echipamente odată cu achiziționarea serviciului de comunicații electronice.