În ce ordine sunt atacate organele interne de coronavirus. Simptome de care trebuie să ţinem seama

Pentru majoritatea persoanelor infectate cu coronavirus, boala debutează la nivelul plămânilor. De la febră și tuse, poate degenera în pneumonie severă, în funcție de cât de puternic este sistemul imunitar al persoanei infectate.

10 mart. 2020, 08:46
În ce ordine sunt atacate organele interne de coronavirus. Simptome de care trebuie să ţinem seama

Iată organele atacate de coronavirus şi ordinea în care acestea sunt afectate, potrivit unui material National Geographic:

Plămânii

Coronavirusul atacă plămânii în trei faze: se înmulțește, declanșează o reacție imună disproporționată, distruge țesutul pulmonar, declanșând insuficiența respiratorie. 82% dintre cei infectaţi au prezentat simptome ușoare, restul de 18% ajungând în faze severe ori critice.

Intestinele

Cazurile de persoane infectate care au acuzat dureri abdominale și diaree sunt rare, însă simptomele nu trebuie ignorate.

Sistemul circulator

Citeşte şi Coronavirusul impune măsuri drastice în Bulgaria. Fără cinematograf, teatru şi evenimente sportive în toată ţara

Ficatul

„Ficatul este un organ puternic vascularizat, de aceea e ușor de atacat de un virus după ce acesta pătrunde în sânge”, explică Anna Suk-Fong Lok, cercetător la University of Michigan Medical School și fost președinte al Asociației Americane de Cercetare a Bolilor Hepatice.

Ficatul infectat cu coronavirus nu se mai reface însă în ritmul obișnuit. Anna Suk-Fong Lok spune că oamenii de știință încă nu știu exact cum se comportă Covid-19 în acest organ, însă au două ipoteze de lucru:

– virusul ar putea afecta direct celulele hepatice, distrugându-le pe măsură ce se înmulțește.

– ficatul ar fi victima răspunsului imun disproporționat al organismului la atacul virusului, acest răspuns imun declanșând o inflamație masivă la nivel hepatic.

Citeşte şi Preşedintele Chinei a vizitat în premieră Wuhan, epicentrul coronavirusului. Omenirea e aproape să proclame victoria împotriva Covid-19

Rinichii

Exact ca ficatul, și rinichii filtrează sângele. Fiecare dintre cei doi lobi conține în jur de 800.000 de capsule renale microscopice numite nefroni. Acești nefroni au două componente importante: un filtru care curăță sângele de toxine și un sistem tubular prin care sângele curățat e pompat înapoi în sistemul circulator, iar toxinele sunt pompate în vezică, de unde sunt evacuate prin urină.