În ce să ne investim banii şi cum să ne ţinem economiile. Sfaturile lui Daniel Dăianu

Consilierul pe probleme economice al primului ministru, finanţistul Daniel Dăianu, a vorbit, la România TV, despre situaţia monedei naţionale, semnalând o "mare eroare a statului român" în ceea ce priveşte facturile în euro şi şi-a expus punctul de vedere referitor la achiziţiile cele mai profitabile pe care le-ar putea face românii în actuala perioadă.

RomaniaTV.net
14 mai 2012, 19:37
În ce să ne investim banii şi cum să ne ţinem economiile. Sfaturile lui Daniel Dăianu

Proaspăt numit în funcţia de consilier pe probleme economice al premierului Victor Ponta, fostul ministru al Finanţelor, Daniel Dăianu, a încercat să lămurească situaţia monedei naţionale, în actualul context în care leul atinge zi de zi minime istorice în raport cu moneda euro.

În cadrul emisiunii Ultima Oră, de la România TV, Dăianu a fost invitat să se pună în pielea cetăţeanului obişnuit şi să spună în ce ar alege să-şi ţină economiile – aur, euro sau lei.

El a evitat să dea un răspuns clar, motivând că nu vrea să dea sfaturi care s-ar putea să nu fie bune, însă a făcut totuşi apologia monedei naţionale.

Eu am plasamente şi pe titluri de stat denominate, în lei, dar acum nu spuneţi că tot ceea ce face Dăianu e bun. Am şi pierdut. Eu mă feresc să spun ce fac, pentru că nu vreau ca oamenii să spună că fac la fel, iar dacă se întâmplă ceva spun că blestemat să fie ăla!

Lumea finanţelor este extrem de păcătoasă. Pieţele sunt adesea iraţionale. Oamenii care au venituri în lei, fac cheltuielile în lei, pentru că n-o să te duci la piaţă să-ţi cumperi căpşuni şi să plăteşti cu euro.

O mare eroare a statului român este că a permis ca facturile pe teritoriul României să fie în euro. Nu trebuia să facem aşa ceva, dacă avem respect pentru moneda locală. În plus, dacă spunem cu emfază că ţintim 2015 ca an al aderării României la moneda euro, bancherii or să spună că nu mai are rost să acorde credite în lei… Prin asemenea afirmaţii, nu facem decât să ne împuşcăm singuri în picior„.

Referitor la investiţiile imobiliare, Daniel Dăianu consideră că achiziţia de terenuri este cea mai profitabilă: „Pământul agricol din România este aur. Credeţi că întâmplător sunt cetăţeni români care cumpără? Păi se cumpără vârtos teren agricol în România„.