COD RUTIER: În ce situaţii li se poate suspenda şoferilor permisul auto

Şoferii pot fi sancţionaţi cu suspendarea permisului auto pentru mai multe fapte de natură contravenţională, printre care se numără trecerea pe culoarea roşie a semaforului sau neacordarea de prioritate la trecerile de pietoni. De asemenea, aceştia pot rămâne fără permis şi în situaţia în care acumulează multe puncte de penalizare.

28 oct. 2015, 08:59
COD RUTIER: În ce situaţii li se poate suspenda şoferilor permisul auto

COD RUTIER: Şoferii care încalcă prevederile Codului rutier sunt sancţionaţi, în principal, cu amendă sau cu avertisment, scrie avocatnet.ro. Totuşi, în funcţie de gravitatea faptelor, aceştia pot să primească şi sancţiuni complementare.

Sancţiunile contravenţionale complementare – printre care se numără şi suspendarea pe timp limitat a exercitării dreptului de a conduce maşini – au ca scop, potrivit actului normativ amintit, „înlăturarea unei stări de pericol şi preîntâmpinarea săvârşirii altor fapte interzise de lege şi se aplică prin acelaşi proces-verbal prin care se aplică şi sancţiunea principală a amenzii sau avertismentului”.

Citeşte şi Tupeul fără măsură al unui poliţist de la Rutieră. A circulat 3 ani în misiuni cu motorul deşi nu avea permis

Suspendarea permisului auto poate fi pentru 30, 60 sau 90 de zile, în funcţie de contravenţiile săvârşite de conducătorii de autovehicule. Astfel, în afară de patru sau cinci puncte-amendă, aceştia riscă o suspendare de 30 de zile atunci când:

-depăşesc coloanele de vehicule oprite la culoarea roşie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată;
-nu acordă prioritate pietonilor care traversează regulamentar şi care se află pe sensul deplasării autovehiculului;
-nu acordă prioritate vehiculelor care au acest drept;
-trec pe culoarea roşie a semaforului;
-nu respectă regulile de depăşire;
-nu respectă semnalele, indicaţiile şi dispoziţiile poliţistului rutier;
-nu se prezintă la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat doar pagube materiale (cu anumite excepţii).

Suspendarea dreptului de a conduce pentru 60 de zile, pe lângă o sancţiune de şase-opt puncte-amendă, se aplică şoferilor în următoarele situaţii:

nerespectarea regulilor de prioritate, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie cu pagube materiale;
nerespectarea interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public;
nerespectarea regulilor de circulaţie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloană;
circulaţia pe sens opus (exceptând depăşirile regulamentare).
În ceea ce priveşte suspendarea permisului auto pentru 90 de zile, această sancţiune complementară celor 9-20 de puncte-amendă se aplică dacă şoferii:

-conduc sub influenţa băuturilor alcoolice (dacă fapta nu constituie infracţiune);
conduc un vehicul cu defecţiuni grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcţie (constatate de poliţia rutieră împreună cu specialiştii Registrului Auto Român);
-nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte/în curs de coborare sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune;
-depăşesc cu peste 50 km/h viteza maximă admisă pe sectorul de drum pe care se află şi pentru categoria autovehiculului condus, acest lucru fiind constatat cu ajutorul unui radar.

Atenţie! În cazul conducătorilor de autovehicule care săvârşesc din nou una dintre aceste fapte sancţionate cu suspendarea dreptului de a conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile, într-o perioadă de şase luni de la momentul restituirii permisului, suspendarea se majorează automat cu încă 30 de zile.

Permisul se suspendă şi la acumularea a 15 puncte de penalizare

În afară de situaţiile specifice prezentate anterior, suspendarea permisului auto mai poate fi dispusă, conform Codului rutier, atunci când şoferii săvârşesc contravenţii ce cumulează 15 puncte de penalizare.

Într-un astfel de caz, suspendarea este valabilă timp de 30 de zile, măsura fiind dispusă de către şeful poliţiei rutiere din judeţul (sau municipiul Bucureşti) în evidenţa căruia se află şoferul.

Dacă în 12 luni de la data expirării suspendării conducătorii de autovehicule adună din nou cel puţin 15 puncte de penalizare, suspendarea aplicabilă este dublă: 60 de zile.

Citeşte şi Şofer la volanul unui Ferrari, prins cu 209 kilometri la ora pe A3

Printre principalele contravenţii pentru care poliţiştii rutieri aplică puncte de penalizare, vezi avocatnet.ro.