OMS şi-a încheiat ancheta la Wuhan. „Probabil că noul coronavirus nu a scăpat din laborator”, ce alte concluzii au mai tras experţii

Noul coronavirus probabil că nu a ”scăpat” dintr-un laborator chinez, iar cel mai probabil a fost transmis la om printr-o specie intermediară, anunţă marţi un expert din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la finalul anchetei pe care a făcut-o la Wuhan.

09 feb. 2021, 14:46
OMS şi-a încheiat ancheta la Wuhan. „Probabil că noul coronavirus nu a scăpat din laborator”, ce alte concluzii au mai tras experţii

Peter Ben Embarek, expert OMS în securitate alimentară şi boli animale, a prezentat marţi un rezumat privind ancheta de la Wuhan, făcută de o echipă a Organizaţiei, cu privire la originea noului coronavirus. Institutul de Virusologie din Wuhan a colectat numeroase eşantioane ale acestui virus, un lucru care a condus la acuzaţii – nedovedite – cu privire la faptul că s-ar afla la originea pandemiei, prin ”scăparea” virusului în oraş. China respinge ferm această acuzaţie şi a răspândit, la rândul său, teorii potrivit cărora virusul ar proveni din alte părţi.

Totodată, OMS a anunţat că nu a găsit indicii cu privire la prezenţa noului coronavirus în acest oraş înainte de apariţia acestuia, în decembrie 2019 şi că nu au identificat animalul aflat la originea bolii. ”Nu există probe suficiente (…) pentru a stabili dacă SARS-CoV-2 s-a răspândit la Wuhan înainte de decembrie 2019”, a anunţat şeful delegaţiei chineze, Liang Wannian, citat de AP.

Citeşte şi Piaţa „umedă” din Wuhan, deschisă după un an pentru experţii OMS. Specialiştii s-au declarat şocaţi de ce au văzut acolo

Experţi ONU din zece ţări au vizitat, la Wuhan, în afară de Institutul de Virusologie, spitale institute de cercetare, o piaţă tradiţională legată de epidemie şi alte locuri. Această vizită a echipei OMS la Wuhan a fost negociată luni de zile.

Peter Ben Embarek, şeful misiunii de experţi ai OMS însărcinaţi să ancheteze în China cu privire la originea pandemiei Covid-19 a concluzionat că s-au găsit elemente noi în timpul anchetei, dar nimic care să modifice cu adevărat viziunea asupra crizei. Activităţile în vederea identificării originii noului coronavirus, care a cauzat pandemia covid-19, indică liliecii drept un ”rezervor natural”, însă este puţin probabil ca acest lucru să se fi întâmplat la Wuhan.

Citeşte şi Oamenii de ştiinţă din laboraturul din Wuhan recunosc că au fost muşcaţi de lilieci infectaţi cu Covid