În estul Ucrainei ar putea izbucni un RĂZBOI de PROPORŢII uriaşe. Responsabilii militari sunt în ALERTĂ

Secretarul Consiliului pentru Securitate şi Apărare de la Kiev, Alexandr Turcinov, a avertizat asupra acestui pericol, enumerând forţele ruseşti desfăşurate în regiunea Donbass şi cele mobilizate în apropiere de frontieră.

16 ian. 2015, 06:52
În estul Ucrainei ar putea izbucni un RĂZBOI de PROPORŢII uriaşe. Responsabilii militari sunt în ALERTĂ

În acelaşi timp, separatiștii au anunţat că au cucerit aeroportul din Donețk, informaţie pe care Kievul o dezminte. Separatiștii proruși din estul Ucrainei l-au invitat pe Petro Poroșenko să poarte negocieri chiar pe aeroport, pe care l-ar fi ocupat deja. Purtătorul de cuvânt al armatei de la Kiev a dezminţit informaţiile şi a precizat că trupele ucrainene nu au primit ordin să părăsească aeroportul.

Secretarul Consiliului pentru Apărare şi Securitate din Ucraina a avertizat că forţele ruseşti sunt dislocate în estul Ucrainei.

Militanţii proruşi au în prezent 542 de tancuri, 990 de maşini blindate, 57 de rachete portabile sol-aer, 698 de unităţi de artilerie, inclusiv 4 cu putere foarte mare, potrivit Publika.md.

Citeşte şi FSB, fostul KGB, are CENTRU UNIC de COORDONARE în Ucraina

De asemenea, rândurile separatiştilor sunt formate de 36 de mii de combatanţi, dintre care 8500 sunt militari ruşi. Iar la frontiera cu Ucraina, Rusia are mobilizaţi 52 de mii de militari, 300 de tancuri, 1800 de blindate, 750 de sisteme de artilerie şi 360 de avioane şi elicoptere de luptă.

Conflictul din Donbas ar puea fi îngheţat

În aceste condiţii, oficialul ucrainean a declarat că sunt posibile două scenarii. Primul este un război de proporţii, iar cel de-al doilea încercarea Kremlinului de a îngheţa conflictul din Donbass.

„Primul scenariu este reluarea luptelor de proporţii de către inamic şi înaintarea cu susţinerea activă a forţelor Federaţiei Ruse, care poate duce la un război continental de proporţii”, a declarat secretarul Consiliului pentru Apărarea şi Securitate din Ucraina, Alexandr Turcinov.

Joi a fost zi de doliu în Ucraina, în memoria celor 12 civili ucişi marţi în localitatea Volnovaha din estul separatist al ţării.

În urma tragediei, preşedintele ucrainean a semnat un decret cu privire la o nouă mobilizare a armatei. Iniţiativa, care urmează să se desfășoare în trei etape, a fost aprobată de Rada Supremă de la Kiev.