În lipsa unui lift, justiţiabilii cu dizabilităţi sunt DUŞI PE BRAŢE la Curtea de Apel Alba Iulia

Imobilul în care funcţionează Consiliul Judeţean (CJ) Alba, Instituţia Prefectului şi Curtea de Apel (CA) Alba Iulia, o clădire veche de un secol, nu dispune de un lift, astfel încât persoanele cu dizabilităţi care sunt nevoite să se prezinte în faţa instanţei nu pot accede decât cu ajutor, uneori acordat chiar de către angajaţii instituţiilor menţionate sau al jandarmilor care păzesc obiectivul.
Filip Stan
25 oct. 2013, 19:40
În lipsa unui lift, justiţiabilii cu dizabilităţi sunt DUŞI PE BRAŢE la Curtea de Apel Alba Iulia

Purtătorul de cuvânt al CA Alba Iulia, Cosmin Muntean a declarat, vineri, pentru Agerpres, că atunci când situaţia o impune, cetăţenii care se deplasează cu ajutorul unui cărucior sunt ajutaţi, purtaţi chiar pe braţe dacă este nevoie, de asistenţii personali şi de angajaţii instanţei, pentru a ajunge la etajul al doilea al clădirii unde se află sălile de judecată.

O soluţie ar fi montarea unor lifturi, pentru care s-au realizat studiile necesare, dar nu s-au alocat şi bani în acest sens.

Preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia, Adriana Petraşcu a menţionat, vineri, într-o conferinţă de presă, că investiţia s-ar ridica la circa 70.000 de euro pentru două lifturi exterioare, câte unul pentru fiecare curte interioară a imobilului.

„Clădirea ar fi mult mai funcţională dacă am reuşi ca în curţile interioare să se facă aceste lifturi. Sunt persoane cu dizabilităţi care nu pot ajunge la proces”, a afirmat magistratul, care as spus că speră ca, la anul, Ministerul Justiţiei să aloce fondurile necesare.

Palatul Administrativ din Alba Iulia a trecut, în urmă cu trei ani, din administrarea Ministerului Administraţiei şi Internelor în cea a Ministerului Justiţiei. Pe termen lung, reprezentanţii instanţei îşi doresc ca Palatul Administrativ să redevină Palatul Justiţiei, în care compartimentele destinate publicului să fie uşor accesibile, iar personalul instanţei să beneficieze de spaţiul necesar desfăşurării activităţii în condiţii optime.

„Nu mi se pare corect ca intrarea tuturor justiţiabililor şi a restului participanţilor să se facă pe uşa din spate”, a declarat preşedintele instanţei, cu referire la faptul că accesul pentru Curtea de Apel se face prin uşa din spatele clădirii, prin faţă intrând cei care doresc să ajungă la CJ sau la Prefectură.

Citeşte şi Persoanele cu dizabilităţi din Capitală, ajutate să intre pe piaţa muncii

Petraşcu a mai spus că nu sunt săli pentru mediatori, pentru avocaţi, existând însă posibilitatea amenajării acestora la parter, acolo unde, în prezent, funcţionează CJ. Tot la parter ar putea fi mutată secţia de contencios administrativ, de la judecători, grefieri, sală de judecată, dar şi compartimentele de relaţii cu publicul, arhivă, registratură.

„Eu sper că în final toată clădirea va fi a instanţei”, a spus preşedintele Curţii de Apel.

Adriana Petraşcu a menţionat că, fiind un monument istoric, imobilul ar putea fi inclus de către minister într-un program cu fonduri europene, pentru reparaţii capitale.

CJ Alba estimează că, în prima jumătate a anului viitor, s-ar putea muta din birourile pe care le ocupă în prezent la parterul clădirii.

CA Alba Iulia a fost înfiinţată în anul 1993, iar circumscripţia cuprinde trei judeţe: Alba, Hunedoara şi Sibiu. În fiecare reşedinţă de judeţ funcţionează câte un tribunal, iar în cadrul celor trei judeţe funcţionează 16 judecătorii, cu competenţă generală.

În conformitate cu o hotărâre de guvern, Instituţia Prefectului şi CJ Alba îşi vor desfăşura în continuarea activitatea în actualele spaţii, care vor rămâne în folosinţa exclusivă a acestora. Instituţia Prefectului ocupă o suprafaţă totală de peste 2.000 de metri pătraţi, la subsol, parter şi etajul I, iar CJ, peste 1.900 de metri pătraţi.

Curtea de Apel îşi desfăşoară activitatea la etajul al II-lea, pe aproximativ 1.500 de metri pătraţi. Terenul aferent clădirii este de 1.790 de metri pătraţi.

În urmă cu peste un deceniu, Palatul Administrativ a făcut obiectul unui litigiu între Prefectură şi Consiliul Judeţean, pe de o parte, şi Ministerul de Justiţie, prin Curtea de Apel Alba Iulia, pe de altă parte. La vremea respectivă, Ministerul de Justiţie a solicitat evacuarea din Palat a celor două instituţii, precum şi acordarea dreptului de administrare asupra clădirii.

Ministerul Justiţiei şi-a motivat cererile prin faptul că imobilul, construit înaintea primului război mondial, în timpul Imperiului Austro-Ungar, a fost „încă de la edificarea sa, destinat activităţii organelor de justiţie”, în el funcţionând în prima jumătate a secolului trecut, Tribunalul, Parchetul, Judecătoria şi o închisoare.

În apel, Ministerul Justiţiei a renunţat însă la judecată.

Imobilul a fost ridicat pe un teren donat de Consiliul comunei urbane Alba Iulia, la începutul secolului al XX-lea. În 1968, clădirea a fost preluată de fostul Sfat Popular al raionului Alba, găzduind sediul fostului Comitet Judeţean de Partid.

După 1989, s-au întabulat succesiv Primăria Alba Iulia, Consiliul Judeţean şi Prefectura, ultimei fiindu-i conferit dreptul de administrare în temeiul unei hotărâri de guvern în anul 1994.

Citeşte şi GAFĂ INCREDIBILĂ. Au uitat să instaleze un lucru ESENŢIAL într-o clădire cu 47 de etaje

DailyBusiness
Atenționare urgentă pentru români. Suedia reintroduce controale stricte la frontiere, suspendând parțial Schengen!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca este hotărâtă să rupă normele! Vrea să dea lovitura pe scena de la Untold
Fanatik.ro
Locul secret de la malul mării desemnat „cel mai frumos loc de locuit”. Toți visează să trăiască aici
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut anunțul înainte de alegeri. Toți românii trebuie să știe
Playtech.ro
Blackout în Londra. Panică la metrou, trenurile au rămas blocate: „Luminile s-au stins, pur și simplu”
DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Adevarul
Pastila banală care poate salva viața în caz de infarct, de care românii au uitat. Cum o administrezi corect
wowbiz.ro
De ce s-a spânzurat de fapt judecătoarea Georgeta Ciungan! Breaking news
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Un mare fotbalist român, în stare gravă. Este în comă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Judecătoarea Georgeta Ciungan a fost găsită moartă în propria casă! Aceasta a fost o figură emblematică în sportul românesc
Cancan.ro
Ce afecțiunea avea judecătoarea Georgeta Ciungan, care s-ar fi sinucis în Bihor. A fost internată la începutul anului, dar…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în lumea sportului. S-a stins o mare legendă. Vestea morții sale a șocat întreaga lume
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Tatăl care și-a lăsat fetița de 2 ani să moară în mașină! Uluitor ce făcea
Nicușor Dan răstoarnă toate calculele. La asta nu se aștepta nimeni
MediaFlux
Lovitură înainte de alegeri! George Simion a făcut publice imaginile negocierii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orbán a băgat hârtia igienică la rație: când statul îți numără sulurile, e clar – vine ”deranjul” sistemic