În Peninsula Gallipoli se comemorează una dintre cele mai sângeroase bătălii din istorie

Australienii, turcii şi neo-zeelandezii comemorează azi una din cele mai sângeroase bătălii din istorie. Zeci de mii de oameni s-au adunat în peninsula Gallipoli, din Turcia, pentru a comemora sutele de mii de soldaţi care au murit în urmă cu 97 de ani.

RomaniaTV.net
25 apr. 2012, 08:04
În Peninsula Gallipoli se comemorează una dintre cele mai sângeroase bătălii din istorie

În fiecare an, mii de oameni se adună la monumentele comemorative din cele trei ţări pentru a onora curajul şi sacrificiul soldaţilor din armata Australiei, a Noii Zeelande şi a Turciei şi a tuturor celor care şi-au pierdut viaţa în război.

„Este atât de important, nu am mai fi aici şi nu am mai trăi vieţile pe care le avem dacă nu erau ei. De aceea, este extrem de important să ne amintim de ei. În plus, oamenii care sunt în război prin toată lumea, prierzându-şi viaţa pentru noi, cred că este vorba şi despre ei, să ne amintim şi de ei”, a spus unul dintre participanţii la comemorare.

În aceste zile, Gallipoli a devenit un adevărat loc de pelerinaj şi pentru tineri din întreaga lume, dornici să descopere trecutul.

Bătălia de la Gallipoli a avut loc în peninsula cu acelaşi nume din Turcia, din aprilie şi până în decembrie 1915,  în vremea Primului Război Mondial. O uniune militară dintre Imperiul Britanic și Franța a încercat cucerirea capitalei Imperiului Otoman, Istanbul, și securizarea unei rute maritime, vitală pentru menținerea Rusiei în război. Această tentativă a eșuat, cu pierderi însemnate pentru ambele părți.

În Turcia, campania este cunoscută ca și Çanakkale Savașları, după denumirea provinciei Çanakkale. În Marea Britanie este cunoscută ca și Campania Daradanelelor sau Campania Gallipoli. În Franța este cunoscută ca Les Dardanelles.

În Turcia, bătălia este prezentată ca fiind un moment hotărâtor în istoria poporului turc, finalul surghinului Imperiului Otoman. Mai târziu (aproximativ opt ani) Atatürk a devenit fondatorul Republicii Turce, fiind marcat de această luptă.