CRĂCIUN 2014. Atenţie la cumpărăturile ONLINE. De ce nu trebuie să plătiţi prin servicii de transfer de bani

Crăciunul este sezonul de vârf pentru fraudatorii online, iar consumatorii sunt sfătuiţi să nu folosească serviciile de transfer de bani pentru a plăti bunuri achiziţionate pe internet.

08 dec. 2014, 13:17
CRĂCIUN 2014. Atenţie la cumpărăturile ONLINE. De ce nu trebuie să plătiţi prin servicii de transfer de bani

De cele mai multe ori, ofertele prea avantajoase ca să fie reale ascund mecanisme de fraudare prin care victimele sunt atrase în cursă.

Citeşte şi FEMEILE cu SÂNII MARI cheltuiesc mai mulţi bani pe cumpărături ONLINE. Explicaţia este una inedită

Odată cu apropierea Sărbătorilor de iarnă, mulţi vor fi tentaţi să caute cadoul ideal online ca să evite aglomeraţia din magazine. Conform unor studii recente, avem în jur de 8,8 milioane de internauţi români, din care peste 4,5 milioane fac lunar achiziţii online. Sărbătorile de iarnă sunt un sezon de vârf şi pentru fraudatori, o perioadă propice pentru a-şi atrage victimele cu preţuri de chilipir. E important ca achiziţiile online să fie tratate cu maximum de atenţie. Achiziţiile făcute de la magazinele online consacrate sunt o opţiune de încredere. Dacă vânzătorul online insistă ca plata să se facă printr-un serviciu de transfer de bani, aceasta ar trebui considerat un semnal de alarmă„, a arătat Daniela Budurea, country director Western Union România şi Bulgaria.

Unul dintre cele mai răspândite tipare de fraudare este oferirea de produse foarte performante la preţuri foarte mici. Oferta este postată de fraudatori pe site-uri de vânzări sau licitaţii de bunuri pe internet. După ce potenţialul cumpărător îşi exprimă interesul pentru produs, presupusul vânzător îi cere plata unui avans sau a preţului integral al produsului, suma urmând să fie transferată printr-un serviciu de transfer de bani. De cele mai multe ori, vânzătorul poate fi contactat doar prin e-mail, acesta pretextând că locuieşte în străinătate. Ca să nu trezească suspiciunea cumpărătorului, fraudatorul îi sugerează să trimită banii pe numele unei rude, solicitându-i, totodată, datele tranzacţiei ca dovadă. După ce fraudatorul primeşte detaliile tranzacţiei de la victimă, acesta ridică banii, folosind un document de identitate fals şi dispare.

Citeşte şi Ce şanse ai să îţi mai recuperezi banii dacă ai fost victima unei fraude online

Chiar dacă există numeroase scheme de fraudare, în multe dintre ele sunt folosite elemente comune care pot trage un semnal de alarmă de care potenţialele victime e bine să ţină cont înainte de a trimite banii. Astfel, un vânzător online care insistă ca plata să se facă prin transfer de bani e un semnal de alarmă. Consumatorii ar trebui să nu trimită niciodată bani unui necunoscut printr-un serviciu de transfer de bani şi să fie precauţi dacă ofertantul doreşte să discute doar prin e-mail.