În plină campanie de vaccinare antigripală, vaccinul este greu de găsit. Cererea, de trei ori mai mare decât în anii trecuţi

Campania de vaccinare antigripală a început de pe 15 septembrie, iar vaccinul deja este epuizat. Nu mai sunt disponibile nici cele gratuite, dar nici cele contracost nu se mai găsesc în farmacii.

RomaniaTV.net
14 oct. 2020, 05:54
În plină campanie de vaccinare antigripală, vaccinul este greu de găsit. Cererea, de trei ori mai mare decât în anii trecuţi

Nici nu ştiu când vin vaccinurile, noi vom suna toţi oamenii de pe liste, avem cam 40 de persoane în faţa dumneavoastră„, este răspunsul pe care jurnalistul de la Ziarul de Iaşi l-a primit într-o farmacie din Iaşi. Cererea este mult mai mare faţă de anul trecut, din cauza epidemiei de COVID

Deşi campania de vaccinare antigripală este în plină desfăşurare, în farmacii nu se mai găsesc doze de vaccin. Medicii de familie spun că următoarea tranşă de vaccinuri gratuite ar trebui să ajungă la Iaşi peste aproximativ o săptămână. Potrivit acestora, oamenii vor să se vaccineze mai mult decât în anii trecuţi, solicitările fiind şi de trei ori mai multe decât în anii anteriori.

Listă de aşteptare la farmacii

Acest lucru este confirmat şi de farmacişti, care spun că dozele care vin sunt insuficiente comparativ cu cererea care anul acesta este mult mai mare comparativ cu alţi ani. „Momentan nu avem pe stoc, primim puţine, sub zece doze la o tură şi atunci când le primim se dau foarte repede„, a spus o farmacistă pentru sursa citată.

Citeste si Cum va fi împărţit vaccinul pentru COVID în România. Cine va avea întâietate. Anunţul lui Raed Arafat

La o altă farmacie care face parte dintr-un mare lanţ farmaceutic lista de aşteptare este deja plină, iar oamenii sunt contactaţi telefonic în ordinea în care s-au înscris. „Dacă doriţi să aşteptaţi, vă pot trece pe caietul de comenzi, pentru că de două săptămâni tot luăm comenzi că nu am mai avut vaccin. Nici nu ştiu când vin, noi vom suna toţi oamenii de pe liste, avem cam 40 de persoane în faţa dumneavoastră„, a fost răspunsul farmaciştilor.

Vaccinul antigripal, în două variante

Vaccinul antigripal se găseşte anul acesta în două variante: cu administrare injectabilă, care se administrează adulţilor şi copiilor de la vârsta de şase luni, şi în varianta cu administrare nazală, destinată în special copiilor cu vârste între 2 şi 18 ani.

Anul acesta, vaccinul recomandat este cel cu patru tulpini, adică cel tetravalent, iar în medie, o doză de vaccin costă 50-55 de lei.

Categorii de persoane care au prioritate la vaccinarea gratuită

De vaccinarea gratuită beneficiază, în primul rând, persoanele care suferă de boli cronice, în special boli respiratorii, cardiovasculare, metabolice, persoane cu vârsta de peste 65 de ani, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, dar şi gravide.

Persoanelor care nu intră în categoriile de risc li se recomandă să-şi achiziţioneze dozele de vaccin din farmacii.

Imunizarea se produce la trei săptămâni după vaccinare

Specialiştii spun că, după vaccinare, organismul are nevoie de aproximativ două-trei săptămâni pentru a forma anticorpi în titru protector.

Vaccinarea antigripală, esenţială în pandemie

Vaccinarea antigripală este cu atât mai importantă în contextul epidemiologic actual. Şi asta întrucât există riscul ca infectarea cu coronavirus să se suprapună cu gripa.

În cazul în care spitalele ar trebui să trateze atât pacienţi cu gripă cât şi pe cei cu COVID-19, sistemul sanitar ar fi copleşit de numărul de cazuri. Mai mult, un studiu apărut recent într-o revistă britanică de medicină, arată că în cazul unei duble infecţii, gripă şi COVID-19 în acelaşi timp, riscul de deces se dublează.

În acest an în mod deosebit, în contextul pandemiei COVID-19, ar trebui să sensibilizăm atât populaţia, cât şi pe medicii din toate specialităţile că în acest an e nevoie mai mult decât oricând să vaccinăm un procent dacă se poate peste 75% dintre vârstnici şi dintre pacienţii cu boli cronice, pe care să-i protejăm de gripă şi să evităm situaţia în care ei s-ar putea infecta concomitent sau succesiv cu aceste două virusuri, fapt care ar conduce cu siguranţă la forme foarte severe de pneumonie şi la o rată de mortalitate foarte înaltă. Deci, practic vaccinarea antigripală în acest an ar trebui să fie prioritară„, a punctat prof. dr. Victoria Aramă de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.