În plină criză economică, Ligia Deca, ministrul Educaţiei, îi învaţă pe români să facă economii: „Şi eu am această conduită responsabilă”

Ligia Deca a fost întrebată vineri, într-o conferință de presă, dacă face economii, în contextul crizei energetice și a facturilor mari ce vor veni în timpul iernii.

28 oct. 2022, 15:30
În plină criză economică, Ligia Deca, ministrul Educaţiei, îi învaţă pe români să facă economii: „Şi eu am această conduită responsabilă”

Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus că fiecare familie ar trebui să poată avea „un comportament responsabil” și să aibă o rezervă financiară. Declarația a fost făcută atunci când a fost întrebată dacă pune bani deoparte pentru facturile pe care le va primi în această iarnă.

„Cred că fiecare familie are un comportament sau trebuie să poată avea un comportament responsabil și să încercăm să avem o rezervă financiară, sigur, în funcție de veniturile pe care le avem. Da, și eu am această conduită responsabilă, în a încerca să pun de o parte nu neapărat în perspectiva crizei, dar în perspectiva existenței unei pături de siguranță”, a răspuns ministrul Educației.

Și preşedintele României, Klaus Iohannis, a spus, în urmă cu o săptămână, că întotdeauna a evitat risipa, astfel că acum, când trebuie să economisească energia, nu i se pare dificil. „Nu am niciodată o temperatură exagerat de mare în casă, nici temperatura apei calde nu este foarte mare”.

Citeşte şi: Tichete de 150 de lei pentru elevii care fac sport de performanță pentru a-și putea cumpăra echipamente. Legea urmează să ajungă la Cotroceni pentru promulgare

Întrebată dacă există posibilitatea ca școlile să treacă în online din cauza facturilor, Deca a răspuns că nu există această posibilitate: „dar, subliniem, dacă există probleme, este bine ca ele să fie aduse în atenția ministerului și în atenția Guvernului în ansamblu cât mai din timp și am solicitat acest lucru tuturor inspectorilor generali și tuturor directorilor de școli. Dacă previzionează probleme să ni le spună din timp în așa fel încât să îi putem ajuta, să nu ajungem în situații de tipul economiei de energie sau de gaz la școli. Nu este cazul, avem toate fondurile necesare pentru că școlile să își continue activitatea normal”.

Întrebară, de asemenea, dacă a primit numeroase sesizări, Ligia Deca a spus că nu au fost numeroase, ci punctuale: „am spus, există un singur caz, cel al Primăriei municipiului Giurgiu, care se află în atenția noastră și unde deja au început demersurile pentru a fi ajutați pentru acestă chestiune, dar în același timp verificăm cu toate județele în așa fel încât sumele previzionate pentru restul anului și pentru începutul anului viitor să le fie disponibile din timp”.

Citeşte şi: Propunerea AUR de introducere a orelor de tradiţii în şcoli, făcută praf de alegători. „Ce rea e UE asta, ne-am pierdut adevăratele moşteniri. De acum şi femeile cică au drepturi, nu mai poţi să faci box cu ele”