În pofida creşterii numărului de infectări, situaţia e sub control. Arafat: Starea de alertă e suficientă pentru gestionarea situaţiei

În contextul creşterii alarmante a numărului de infectări din ultimele zile şi al ocupării spitalelor de boli infecţioase la capacitate maximă, Raed Arafat avertizează asupra faptului că reinstaurarea stării de urgenţă nu este exclusă. Într-o intervenţie în emisiunea Observator, secretarul de stat a spus că este, totuşi, prea devreme să se pronunţe dacă numărul de cazuri în creştere este semnul unui al doilea val epidemic.

RomaniaTV.net
19 iun. 2020, 13:07
În pofida creşterii numărului de infectări, situaţia e sub control. Arafat: Starea de alertă e suficientă pentru gestionarea situaţiei

Arafat atrage atenţia că riscul infectării în acest moment este destul de mare şi ar putea apărea oricând noi focare, pentru că mulţi oameni nu mai repsectă regulile.

La acest moment suntem într-o creştere pe care o vedem. Acum suntem la 340, 320 de cazuri. Această cifră ne arată că totuşi situaţia nu este stabilă şi am mai zis acest lucru, e prea devreme să spunem că va fi un val care va creşte continuu.

Trebuie să urmărim câteva zile, să vedem care este creşterea, dar semnalele, calculele pe care le au unii experţi care ne fac modelări pe situaţie nu sunt optimiste deloc. La acest moment, este risc să vedem o creştere continuă şi să avem o răspândire din nou în comunitate, să apară mai multe focare, pentru că, din păcate, lumea nu mai respectă unele reguli”, a precizat Raed Arafat.

Citeşte şi Alexandru Rafila: Am ajuns la 3% cazuri pozitive. Avem o problemă de sănătate publică

Referitor la o eventuală reinstaurare a stării de urgenţă, şeful DSU a spus că o astfel de măsură nu se ia doar în urma analizării unor cifre. El dă asigurări că situaţia poate fi bine gestionată cu instrumentele pe care autorităţile le au în starea de alertă. 

N-aş da cifre, pentru că nu e după cifră. Sunt mai multe considerente care se iau acum. Ce avem noi în cadrul stării de alertă este suficient ca să putem manageria situaţia. În momentul în care vor trebui să fie reluate anumite măsuri şi sper să nu ajungem acolo, dar dacă va fi acest caz, atunci se discută despre starea de urgenţă.

Dar, în acest moment, cu ce avem la îndemână noi continuăm să controlăm situaţia şi să coordonăm activitatea de prevenire şi reacţie şi să încercăm să controlăm cifra să nu crească, ba chiar să scadă, dacă se poate. Să nu ascultăm pe nimeni care spune că aşa ceva nu există, ba există şi în acest moment, când am relaxat situaţia, singura măsură este respectarea măsurilor de prevenire”, a completat şeful DSU.


loading...