În România, ţară cu un potenţial extraordinar în agrobusiness, mai funcţionează doar 50 de licee agricole

În România mai funcţionează circa 50 de licee agricole, un număr de patru ori mai mic faţă de anul 1997, arată o analiză făcută pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS) şi World Vision România, un ONG care desfăşoară programe de educaţie şi sănătate pentru copii, dar şi proiecte pentru fermieri.

24 apr. 2019, 11:53
În România, ţară cu un potenţial extraordinar în agrobusiness, mai funcţionează doar 50 de licee agricole

În acelaşi timp, fermele şi fabricile locale de alimente amână dezvoltarea în lipsă de angajaţi precum tractorişti, mecanici sau preparatori în fabrici de carne sau lapte.

Citeşte şi Ecaterina Andronescu: Ultimii doi ani de grădiniţă şi ultimii doi ani de liceu se vor adăuga la învăţământul obligatoriu

„Economia locală este puternic afectată de lipsa spe­cia­liştilor. Primăriile duc lipsă de agenţi agricoli sau me­dici veterinari. Sunt categorii de calificare unde pe­nu­ria de specialişti se manifestă dramatic: şef fermă, trac­torist, teh­nician însămânţător, mecanici. Profitabi­litatea exploa­ta­ţiilor agricole şi a altor afaceri din mediul rural este li­mitată de slaba pregătire a angajaţilor sau lipsa acestora cu implicaţii directe în bugetele locale, dar şi în dinamica de dezvoltare a zonei”, consideră Mihaela Nabăr, natio­nal director în cadrul World Vision România.

În plus, ea subliniază faptul că liceele agricole ar putea sa aiba rolul unor hub-uri locale pentru dezvoltare.

„Ele pot asigura nu doar formarea copiilor şi tinerilor dar şi formarea continuă a adulţilor, cursuri de perfecţionare, sesiuni de informare, evenimente locale”.

Mai multe amănunte pe zf.ro.