În secolul vitezei, pe ultima cale ferată inaugurată în România se circulă cu maxim 35 km pe oră

Pe ultima cale ferată inaugurată de Ministerul Transporturilor - Ilva Mică - Rodna Veche din Bistriţa-Năsăud - se circulă cu maxim 35 de kilometri la oră. Infrastructura feroviară nu permite rularea cu viteză normală de deplasare.

03 aug. 2017, 12:45
În secolul vitezei, pe ultima cale ferată inaugurată în România se circulă cu maxim 35 km pe oră

După patru ani în care circulaţia pe ruta Ilva Mică – Rodna Veche din Bistriţa-Năsăud a fost suspendată, de la 1 august s-a redeschis circulaţia feroviară, însă trenul, deşi unul de viteză, circulă anevoios, întrucât infrastructura feroviară nu permite rularea cu viteză normală de deplasare, scrie Mediafax.

Trenul Săgeata Albastră care operează pe cea mai nouă rută de transport feroviar, redeschisă între Ilva Mică şi Rodna Veche, după o pauză de patru ani, circulă cu viteză redusă pe acest tronson din cauza infrastructurii, deşi costurile CFR Infrastructură pentru redeschiderea acestui tronson au depăşit 1,2 milioane de lei.

Conform reprezentanţilor CFR, viteza de deplasare a Săgeţii Albastre atinge 120 de kilometri la oră, acolo unde infrastructura permite, însă pe tronsonul redeschis de la 1 august viteza de rulare este de maxim 35 de kilometri la oră.

„Trenul vine în fiecare zi din Cluj-Napoca, cu acest prilej fiind inagurată şi o rută nouă de la Cluj până la Rodna Veche. Este o promisiune pe care am făcut-o luna mai, s-a lucrat intens la modernizarea infrastructurii feroviare ca să putem s-o deschidem în două luni. Mai sunt lucrări suplimentare de făcut – de montat peste 1000 de traverse. Este un lucru extraordinar de pozitiv şi pentru autorităţile locale – pentru că şi ele au cerut redeschiderea acestui tronson, pentru a asigura mobilitatea populaţiei, dar şi din punct de vedere turistic are o componentă foarte importantă. Eu sper că vor circula bine trenurile, preţurile la bilete sunt accesibile, la jumătate ca şi valoare de transportul rutier efectuat în condiţii ilegale. Se introduce şi cursa de la Ilva Mică la Cluj, pentru că practic trenul va veni de la Cluj la Ilva Mică, după aceea va avea tur retur pe acest tronson între Ilva Mică şi Rodna Veche şi apoi se va retrage către Cluj. Este un lucru extrem de benefic pentru locuitori. A fost închis în 2013, dar de la 1 august el este redeschis şi el va contina să meargă de-acum înainte pentru a deservi întreaga vale”, declara, marţi, la inagurarea tronsonului, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.

Transportul călătorilor pe secţia Ilva Mică – Rodna Veche a fost suspendat în decembrie 2013, după ce compania privată de transport feroviar de călători care opera pe acest traseu şi-a încetat activitatea din considerente economice.

Pentru reluarea circulaţiei trenurilor în condiţii de siguranţă pe traseul Ilva Mică – Sângeorz-Băi – Anieş – Rodna Veche, un traseu de 20,5 kilometri, CFR infrastructură a cheltuit peste 1,2 milioane de lei, fiind nevoie de lucrări de consolidare a infrastructurii şi a componentelor feroviare.

Citeşte şi Ministrul Transporturilor: Avem 14 nume pe lista neagră a firmelor care participă la lucrările de investiţii. Lista se va mări