În Slovenia s-au deschis urnele pentru alegerile prezidenţiale

Slovenii au început duminică să voteze pentru a-şi alege un nou preşedinte în cadrul primul tur de scrutin, pe fondul nemulţumirilor legate de recesiunea economică a acestei micuţe ţări din zona euro.

RomaniaTV.net
11 nov. 2012, 09:03
În Slovenia s-au deschis urnele pentru alegerile prezidenţiale

Aproximativ 1,7 milioane de sloveni sunt aşteptaţi duminică la urnele care au fost deschise de la ora 06:00 GMT şi se vor închide la ora 18:00 GMT. Primele rezultate sunt aşteptate în jurul orei 21:00 GMT, potrivit Agerpres.

Pentru prima oară în istoria micuţului stat, în cursa electorală prezidenţială au intrat doar 3 candidaţi. Conform sondajelor, preşedintele aflat la final de mandat, Danilo Türk (centru-stânga), 60 de ani, va fi ales pentru cel de-al doilea mandat de 5 ani, însă va avea nevoie de cel de-al doilea tur de scrutin, organizat la 2 decembrie, pentru a-şi învinge principalul contracandidat, fostul premier Borut Pahor (social-democrat).

Danilo Türk era creditat cu 43,7% din intenţiile de vot, în cadrul unui sondaj realizat pentru televiziunea Planet TV, faţă de 32,6% pentru Borut Pahor şi doar 23,7% pentru candidatul conservatorilor, Milan Zver.